Mus malinowy.doc

(20 KB) Pobierz
Czas przygotowania: 15 min

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:
Na 6 osób
1/4 kg malin (lub moreli, lub brzoskwiń, lub truskawek etc.)
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki mleka
listki świeżej mięty do dekoracji

Jak to zrobić:
1. Włóż śmietankę na chwilę do zamrażalnika – musi być bardzo zimna, ale nie zmrożona – wtedy łatwiej ją ubić.
2. Przetrzyj owoce przez sitko do miski. Do owocowego puree dodaj mleko, cukier i sok z cytryny. (Uwaga, możesz dodać łyżkę likieru, który lubisz.)
3. Ubij śmietanę na sztywno, przełóż ją do owoców i wymieszaj bardzo delikatnie, żeby nie opadła.
4. Rozłóż mus do naczyń, w których będziesz go podawał.
5. Najlepiej wygląda w kieliszkach do Martini, ale smakuje też w zwykłych miseczkach. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zrobi się sztywny.
6. Możesz udekorować listkiem mięty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin