Naleśniki z ziołami Składniki: na 6 naleśników (26-30 cm) 60 g białej mąki 150 ml mleka 2 jaja 1 łyżka ziół drobno posiekanych (np. pietruszka, bazylia, szałwia, szczypiorek, czyli to, co masz w lodówce) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku do smażenia: 1/2 małego ziemniaka 30 g masła klarowanego Jak to zrobić: 1. Wsyp mąkę do miski i zrób po środku zagłębienie - studnię, wlej do niego 1/3 mleka, wbij jaja, posól i posyp pieprzem. Zmieszaj energicznie całość i dodaj resztę mleka. 2. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej pod przykryciem z folii. 3. Tuż przed smażeniem wrzuć do naleśnikowego ciasta posiekane zioła i zamieszaj. 4. Podgrzej patelnię o średnicy 26-30 cm. 5. Wbij widelec w wypukłą część połówki ziemniaka. Płaską część zanurz w klarowanym maśle i smaruj patelnię. 6. Wlej ciasto za pomocą małej łyżki wazowej. Naleśnik powinien być cieniutki. Smaż placki po obu stronach na złoto. 7. Układaj naleśniki jeden na drugim, przedzielając je pergaminem. 8. Podawaj na przykład z pieczarkami. Bon appetit!
spit5