Penne z dynią i szynką prosciutto Dla 4 osób Czas wykonania: 30 min. Składniki: 500 g makaronu penne (rurki) 460 g dyni, pokrojonej w kosteczkę 1 cm 60 ml oliwy z oliwek 2 ząbki posiekanego czosnku 100 g suszonych pomidorów, posiekanych na drobno 4 plasterki szynki prosciutto (może być parmeńska chodzi o cienką, suchą włoską szynkę) 250 g sera ricotty pokrojonego w paseczki 1 cm 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii Jak to zrobić: 1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody. 2. Jednocześnie wrzuć do wrzątku pokrojoną w kosteczkę dynię. Gotuj ok. 10 minut, aż dynia zmięknie. Odcedź ją przez sitko. 3. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek przez ok. 30 sekund na małym ogniu tak, by nie sczerniał (bo zgorzknieje). 4. Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i makaron. 5. Delikatnie mieszaj przez ok. 2 minuty, aż wszystko się podgrzeje. 6. Dodaj ricottę i bazylię. 7. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawaj. Bon appetit!
spit5