Penne z dynią i szynką prosciutto.doc

(20 KB) Pobierz
Penne z dynią i szynką prosciutto

Penne z dynią i szynką prosciutto

Dla 4 osób
Czas wykonania: 30 min.

Składniki:
500 g makaronu penne (rurki)
460 g dyni, pokrojonej w kosteczkę 1 cm
60 ml oliwy z oliwek
2 ząbki posiekanego czosnku
100 g suszonych pomidorów, posiekanych na drobno
4 plasterki szynki prosciutto (może być parmeńska chodzi o cienką, suchą włoską szynkę)
250 g sera ricotty pokrojonego w paseczki 1 cm
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Jak to zrobić:
1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody.
2. Jednocześnie wrzuć do wrzątku pokrojoną w kosteczkę dynię. Gotuj ok. 10 minut, aż dynia zmięknie. Odcedź ją przez sitko.
3. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek przez ok. 30 sekund na małym ogniu tak, by nie sczerniał (bo zgorzknieje).
4. Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, szynkę i makaron.
5. Delikatnie mieszaj przez ok. 2 minuty, aż wszystko się podgrzeje.
6. Dodaj ricottę i bazylię.
7. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i od razu podawaj.

Bon appetit!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin