Podstawowy przepis na włoskie bezy 8 jaj 12 łyżek cukru 250 g cukru sól masło do wysmarowania blachy 1. Rozbij jajka, oddzielając białka do osobnej miseczki. W mikserze obij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Do garnka wlej 5 łyżek wody i 12 łyżek cukru. Zamieszaj dokładnie i podgrzej, aż powstanie syrop. 3. Miksując pianę z białek, wlewaj syrop po ściankach naczynia. 4. Ubijaj całość jeszcze około 10 min., aż się zupełnie wystudzi. 5. Masłem wysmaruj blachę, połóż papier pergaminowy i za pomocą worka wyciśnij na papier bezy (średnica takiej bezy – ok. 5 cm). 6. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika (130 stopni C) na 40-45 min. Po upieczeniu bezy można urozmaicić na przykład kawowym kremem. Jeśli macie ochotę spróbować tego cuda, zajrzyjcie do przepisu na Chmurki Anioła, który już kiedyż zrobiłem.
spit5