Podstawowy przepis na włoskie bezy.doc

(20 KB) Pobierz
Podstawowy przepis na włoskie bezy

Podstawowy przepis na włoskie bezy

8 jaj
12 łyżek cukru
250 g cukru
sól
masło do wysmarowania blachy

1. Rozbij jajka, oddzielając białka do osobnej miseczki. W mikserze obij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Do garnka wlej 5 łyżek wody i 12 łyżek cukru. Zamieszaj dokładnie i podgrzej, aż powstanie syrop.
3. Miksując pianę z białek, wlewaj syrop po ściankach naczynia.
4. Ubijaj całość jeszcze około 10 min., aż się zupełnie wystudzi.
5. Masłem wysmaruj blachę, połóż papier pergaminowy i za pomocą worka wyciśnij na papier bezy (średnica takiej bezy – ok. 5 cm).
6. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika (130 stopni C) na 40-45 min.

Po upieczeniu bezy można urozmaicić na przykład kawowym kremem. Jeśli macie ochotę spróbować tego cuda, zajrzyjcie do przepisu na Chmurki Anioła, który już kiedyż zrobiłem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin