Prażynki z dyni.doc

(19 KB) Pobierz
Prażynki z dyni

Prażynki z dyni

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Dla 4 osób

Składniki:

500 g miąższu dyni
2 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła.
2 lekko ubite jaja
150 g mąki
olej do smażenia

Jak to zrobić:
1. Pokrój w kosteczkę dynię i wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok.30 min.)
2. Odsącz dynię i zetrzyj na puree z cukrem, masłem i jajami.
3. Dodaj mąkę, cały czas mieszając.
4. W dużym głębokim garnku podgrzej olej.
5. Wlewaj na tłuszcz po łyżce mieszanki i formuj maleńkie placuszki. Smaż ok. 5 min. na złoty kolor.
6. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe lub letnie.

Bon appetit!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin