Prażynki z dyni Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 30 min. Dla 4 osób Składniki: 500 g miąższu dyni 2 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła. 2 lekko ubite jaja 150 g mąki olej do smażenia Jak to zrobić: 1. Pokrój w kosteczkę dynię i wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok.30 min.) 2. Odsącz dynię i zetrzyj na puree z cukrem, masłem i jajami. 3. Dodaj mąkę, cały czas mieszając. 4. W dużym głębokim garnku podgrzej olej. 5. Wlewaj na tłuszcz po łyżce mieszanki i formuj maleńkie placuszki. Smaż ok. 5 min. na złoty kolor. 6. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe lub letnie. Bon appetit!
spit5