Przepis na grecki sos Avgolemono Składniki: 3 jajka 2 cytryny 1 kostka rosołu z kury KNORR sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Rozpuść kostkę bulionową w 500 ml wrzątku. 2. Do miski wbij 2 całe jajka i jedno żółtko. Roztrzep je widelcem. 3. Wyciśnij sok z 2 cytryn. Dolewaj go powoli do jajek. 4. Do masy jajecznej wlewaj bardzo powoli 100 ml bulionu. Nie przestawaj mieszać. 5. Postaw rondelek z sosem na maleńkim ogniu i zacznij podgrzewać. Mieszaj cały czas podczas podgrzewania. Nie gotuj, bo ci się zważy. Chodzi o to, żeby sos się trochę zagęścił. Dodaj sól, pieprz i przelej do miseczki. Bon appetit! Polecam na przykład do grillowanej cielęciny.
spit5