Przepis na grecki sos Avgolemono na grila.doc

(19 KB) Pobierz
Przepis na grecki sos Avgolemono

Przepis na grecki sos Avgolemono

Składniki:
3 jajka
2 cytryny
1 kostka rosołu z kury KNORR
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Rozpuść kostkę bulionową w 500 ml wrzątku.
2. Do miski wbij 2 całe jajka i jedno żółtko. Roztrzep je widelcem.
3. Wyciśnij sok z 2 cytryn. Dolewaj go powoli do jajek.
4. Do masy jajecznej wlewaj bardzo powoli 100 ml bulionu. Nie przestawaj mieszać.
5. Postaw rondelek z sosem na maleńkim ogniu i zacznij podgrzewać. Mieszaj cały czas podczas podgrzewania. Nie gotuj, bo ci się zważy. Chodzi o to, żeby sos się trochę zagęścił. Dodaj sól, pieprz i przelej do miseczki.

Bon appetit!

Polecam na przykład do grillowanej cielęciny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin