Przepis na kawior bakłażanowy.doc

(20 KB) Pobierz
Przepis na kawior bakłażanowy:

Przepis na kawior bakłażanowy:

Składniki:
1 bakłażan
1 pomidor
2 ząbki czosnku
½ pęczka kolendry
1 papryczka chilli red bird’s eye
5 łyżek oliwy
parę gałązek pietruszki
8 kromek chleba tostowego
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Bakłażana ponakłuwaj w wielu miejscach. Polej 2 łyżkami oliwy, posól i posyp ze wszystkich stron świeżo zmielonym pieprzem.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 30-40 min.
3. Po wyjęciu oddziel łyżką miąższ od skórki i drobno go posiekaj.
4. Pomidora zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój miąższ w ½ centymetrową kostkę.
5. Posiekaj czosnek i przetrzyj go krawędzią noża.
6. Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę.
7. Wymieszaj w misce wszystkie składniki z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
8. Nakładaj na gorące tosty. Przed podaniem ozdób liściem pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin