Przepis na kawior bakłażanowy: Składniki: 1 bakłażan 1 pomidor 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 papryczka chilli red bird’s eye 5 łyżek oliwy parę gałązek pietruszki 8 kromek chleba tostowego sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Bakłażana ponakłuwaj w wielu miejscach. Polej 2 łyżkami oliwy, posól i posyp ze wszystkich stron świeżo zmielonym pieprzem. 2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 30-40 min. 3. Po wyjęciu oddziel łyżką miąższ od skórki i drobno go posiekaj. 4. Pomidora zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój miąższ w ½ centymetrową kostkę. 5. Posiekaj czosnek i przetrzyj go krawędzią noża. 6. Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę. 7. Wymieszaj w misce wszystkie składniki z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. 8. Nakładaj na gorące tosty. Przed podaniem ozdób liściem pietruszki.
spit5