Paluszki z oliwkami.odt

(35 KB) Pobierz

Paluszki z oliwkami 12 szt.

 

 

 

Składniki:

       375 g ciasta francuskiego

       15 dużych oliwek, nadziewanych papryką

       1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 32x15 i grubości 3 mm. Wyciąć dwie części o wymiarach 14x15, 18x15 cm. Przełożyć na blachę i schłodzić w lodówce 10 minut.

Na mniejszym kawałku ułożyć po 5 oliwek w odległości 1, 5 cm od brzegu, by powstały 3 rzędy o długości 14 cm w odstępie 2 cm jeden od drugiego. Ciasto między oliwkami posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Nałożyć większy kawałek ciasta i mocno docisnąć pomiędzy oliwkami. Wstawić do lodówki na ok.20 minut.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bardzo ostrym nożem przyciąć równo brzegi a następnie pokroić na paski szerokości ok. 0, 6 cm. i ułożyć płaską stroną na blasze do pieczenia i piec 6-10 minut.(Można na końcu włożyć na chwilę pod grzałkę grilla, aby ładnie przyrumienić paluszki)

Po upieczeniu przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paluszki z serem 24 szt.

Składniki:

       400 g ciasta

       80 g świeżego parmezanu

       1 łyżeczka słodkiej papryki

       Szczypta pieprzu kajeńskiego

       1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

Ciasto rozwałkować na prostokąt 28x12 cm i grubości 2 mm. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni.

Ciasto posmarować żółtkiem, posypać serem, papryką i pieprzem. Przekroić ciasto na dwa prostokąty 14x12 cm. Kroić na paski szerokości 1 cm i skręcać je spiralnie 6 razy. Piec 5-10 minut. Wyjąć ostrożnie na talerz i podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin