Sałatka Big Mac
Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam!
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wołowego
4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu)
3/4 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)
15 dkg żółtego sera
4 ogórki konserwowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka masła
Sól, pieprz, ostra papryka mielona
olej do smażenia
*** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia ***
*** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później ***
*** Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy ***
*** W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa ***
*** Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę ***
***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty ***
*** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki ***
*** Na serze układamy górne części bułek, pokrojone w kostkę ***
*** Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu, ale na drugi dzień też jest dobra ***
*** SMACZNEGO ***
spit5