Sałatka z mlecza.doc

(20 KB) Pobierz
Sałatka z mlecza

Sałatka z mlecza

Na 6 osób:
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki:
750 g liści mlecza
1 mała zielona sałata (ok. 250 g)
2 jajka na twardo
½ łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego (najlepszy czerwony)
10 czerwonych rzodkiewek
50 g pestek słonecznika
¼ szklanki oleju
sól (najlepsza jest morska)
pieprz czarny lub czerwony (będzie bardziej kolorowo)


Jak to zrobić:
1. Opłucz sałatę, rzodkiewki i liście mleczu. Mlecz pokrój na 0,5 centymetrowe paseczki.
2. Sałatę porwij rękami na małe kawałki (NIGDY NIE KRÓJ SAŁATY NOŻEM!)
3. Pokrój rzodkiewki w talarki, a jajka na 4 części. Wymieszaj w misce razem z pestkami słonecznika.
4. W dużej misce dokładnie wymieszaj sól, pieprz, cukier, posiekany czosnek i ocet.
5. Wlewaj bardzo wolno olej, energicznie mieszając, żeby uzyskać emulsję.
6. Polej sałatę sosem i natychmiast podawaj.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin