Sałatka z mlecza Na 6 osób: Czas przygotowania: 20 min. Składniki: 750 g liści mlecza 1 mała zielona sałata (ok. 250 g) 2 jajka na twardo ½ łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego (najlepszy czerwony) 10 czerwonych rzodkiewek 50 g pestek słonecznika ¼ szklanki oleju sól (najlepsza jest morska) pieprz czarny lub czerwony (będzie bardziej kolorowo) Jak to zrobić: 1. Opłucz sałatę, rzodkiewki i liście mleczu. Mlecz pokrój na 0,5 centymetrowe paseczki. 2. Sałatę porwij rękami na małe kawałki (NIGDY NIE KRÓJ SAŁATY NOŻEM!) 3. Pokrój rzodkiewki w talarki, a jajka na 4 części. Wymieszaj w misce razem z pestkami słonecznika. 4. W dużej misce dokładnie wymieszaj sól, pieprz, cukier, posiekany czosnek i ocet. 5. Wlewaj bardzo wolno olej, energicznie mieszając, żeby uzyskać emulsję. 6. Polej sałatę sosem i natychmiast podawaj.
spit5