Sałatka ziołowa z oscypkiem i jeżynami.doc

(20 KB) Pobierz
Sałatka ziołowa z oscypkiem i jeżynami

Sałatka ziołowa z oscypkiem i jeżynami

Na 6 osób
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki:
250 g jeżyn
250 g malin
150 g oscypka
1/2 średniej rzepy
1 mała cebula (najlepiej szalotka)
1 ząbek czosnku
1 duży pęczek bazylii
2 duże pęczki pietruszki
3 łodyżki mięty (najlepsza jest niebieska)
1 pęczek kolendry
1 pęczek szczypiorku
8 łyżek oliwy z oliwek extra-vergine
1 łyżka octu winnego (może być estragonowy)
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Jak to się robi:
1. Umyj zioła i dokładnie wysusz.
2. Poodrywaj listki pietruszki, kolendry i bazylii. Porwij większe listki bazylii na małe kawałki. Pokrój bardzo drobno miętę i szczypiorek.
3. Obierz rzepę.
4. Obieraczką do warzyw skrój z oscypka i z rzepy wiórki.
5. Pokrój bardzo drobniutko cebulę i czosnek.
6. Wymieszaj wszystko w misce. Dodaj jeżyny i maliny.
7. Sos vinaigrette: wlej do miseczki oliwę z oliwek (możesz też dodać łyżkę ostrej musztardy np. Dijon).
8. Dodaj ocet winny i balsamiczny, posól odrobinę i wymieszaj wszystko trzepaczką, żeby uzyskać emulsję.
9. Dodaj 5 rozgniecionych jeżyn i znów wymieszaj.
10. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin