Sałatka ziołowa z oscypkiem i jeżynami Na 6 osób Czas przygotowania: 20 min. Składniki: 250 g jeżyn 250 g malin 150 g oscypka 1/2 średniej rzepy 1 mała cebula (najlepiej szalotka) 1 ząbek czosnku 1 duży pęczek bazylii 2 duże pęczki pietruszki 3 łodyżki mięty (najlepsza jest niebieska) 1 pęczek kolendry 1 pęczek szczypiorku 8 łyżek oliwy z oliwek extra-vergine 1 łyżka octu winnego (może być estragonowy) 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Jak to się robi: 1. Umyj zioła i dokładnie wysusz. 2. Poodrywaj listki pietruszki, kolendry i bazylii. Porwij większe listki bazylii na małe kawałki. Pokrój bardzo drobno miętę i szczypiorek. 3. Obierz rzepę. 4. Obieraczką do warzyw skrój z oscypka i z rzepy wiórki. 5. Pokrój bardzo drobniutko cebulę i czosnek. 6. Wymieszaj wszystko w misce. Dodaj jeżyny i maliny. 7. Sos vinaigrette: wlej do miseczki oliwę z oliwek (możesz też dodać łyżkę ostrej musztardy np. Dijon). 8. Dodaj ocet winny i balsamiczny, posól odrobinę i wymieszaj wszystko trzepaczką, żeby uzyskać emulsję. 9. Dodaj 5 rozgniecionych jeżyn i znów wymieszaj. 10. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem.
spit5