Stłuszczona wątroba dramatycznie zwiększa ryzyko hospitalizacji na coronavirusa
Fatty liver disease dramatically increases your risk of hospitalization with coronavirus, NEW study reveals
Joy Jensen, staff writer | 27.06.2020
(NaturalHealth365) Już wiemy, że ok. 30% Amerykanów ma niealkoholowe stłuszczenie wątroby, choroby która stała się epidemią w Ameryce. Niestety, ta choroba nie tylko stanowi $32 mld rocznie ciężar dla systemu zdrowia, ale jako taka, która dotknęła 1 na 4 osoby, teraz oznacza, że możesz mieć też większe ryzyko hospitalizacji na COVIDa.
Nowe badanie / new study przeprowadzone przez Perspectum i UK BioBank, wykazało, że stłuszczona wątroba była głównym czynnikiem ryzyka odpowiadającym za hospitalizację na COVID. Bo 30% Amerykanów ze stłuszczoną wątrobą – wielu nawet o tym nie wie – to poważna sprawa.
Wyższe poziomy tłuszczu w wątrobie wiążą się z wyższym ryzykiem hospitalizacji na COVID
Według tego wspólnego badania, osoby mające ponad 10% tłuszczu w wątrobie miały 2 x większe ryzyko hospitalizacji na COVID, niż te o zdrowszych poziomach tłuszczu w wątrobie. Zbadano ponad 42.000 skanów wątroby w UK Bio Bank, jak i 397 pacjentów hospitalizowanych na COVID.
Naukowcy odkryli, że sama otyłość nie zwiększała ryzyka powiązanych z COVIDem komplikacji, a stłuszczona wątroba – tak. Dopóki osoby otyłe albo z nadwagą miały zdrowy poziom tłuszczu w wątrobie, nie miały zwiększonego ryzyka komplikacji, natomiast otyłe ze stłuszczoną wątrobą miały 2.5 x ryzyko hospitalizacji z powodu infekcji tego wirusa.
Już wiemy, że nie-alkoholowe stłuszczenie wątroby może rozwinąć się w poważne konsekwencje dla zdrowia, ale to nowe badanie pokazuje, że ryzyko zdrowotne jakie stanowi taka stłuszczona wątroba, jeszcze zanim się rozwinie do komplikacji jak blizna wątrobowa i stan zapalny.
Milcząca choroba stłuszczonej wątroby - profilaktyka
Kluczowy autor tego nowego badania, dr Matt Kelley – główny oficer ds. innowacji w Perspectum – zauważył, że stłuszczenie wątroby jest chorobą milczącą, i gdybyśmy mieli lepsze pojęcie kto je ma, lekarze mogliby lepiej przyjrzeć się tym pacjentom. Jest to jedno więcej przypomnienie, że ważne jest by lekarze badali pacjentów na ten rodzaj choroby wątroby.
Ale – skoro dieta i styl życia są głównymi czynnikami ryzyka tej choroby, to możliwe jest zapobieganie tej milczącej chorobie, zmniejszając ryzyko komplikacji z powodu infekcji COVID.
Może pomóc usunięcie z diety rafinowanych węglowodanów (proste, rafinowane cukry), toksycznych przetworzonych tłuszczów i alkoholu.
Oczywiście, dieta wolna od pestycydów i GMOs też jest krytyczna w profilaktyce uszkodzenia wątroby.
Oprócz unikania niektórych niszczących produktów, dodanie do diety produktów leczniczych i detoksu może też pomóc. Np. próbuj zwiększyć konsumpcję warzyw kapustnych jak jarmuż, brokuły, kalafior i brukselkę, i nie zapomnij o warzywach bogatych w żelazo – kolendra, rukola i nać pietruszki.
Jeśli chodzi o suplementy, ostropest wykazał się właściwościami zmniejszenia stanu zapalnego wiązanego ze stłuszczeniem wątroby, i może pomóc w odmłodzeniu czy naprawie komórek wątroby.
Jeśli już masz poważny problem z wątrobą, udaj się do doświadczonego lekarza medycyny zintegrowanej, ale nie czekaj dłużej, bo zdrowe życie wymaga zdrowej wątroby.
https://www.naturalhealth365.com/fatty-liver-disease-covid-3456.html
Na moim chomiku jest więcej artykułów o stłuszczonej wątrobie, u nas też to b. częsta dolegliwość, ale kogo to interesuje? Szkoda.
OlaGordon