Potrawy Karaimskie z Trok.pdf

(157 KB) Pobierz
Kibiny – pierogi karaimskie.
W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować
tradycyjnych dań karaimskich – kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być
koniecznie siekane. Można kupić kibiny z wieprzowiną, baraniną lub wołowiną, ale te
prawdziwie karaimskie muszą być z baraniną lub wołowiną, gdyż wieprzowiny Karaimi nie
jedzą.
Przepis na kibiny
Ciasto: 200 g masła, 1 jajko, 200 g śmietany, sól, ~ 400 g mąki.
Nadzienie: 300 g wołowiny lub baraniny bez kości, 100 g świeżej kapusty, 100 g cebuli
główki, sól, pieprz do smaku.
Jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
Masło z mąką posiekać, wlać śmietanę i zamiesić ciasto, położyć je do lodówki na 2 – 3 godz.
Mięso posiekać w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę, sól, pieprz.
Ciasto wałkujemy, wykrajamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi, smarujemy
rozmąconym jajkiem i pieczemy na blasze w piekarniku przy temperaturze 200 °C około 25
min.
Czanachy
Czanachy – mięso (może być wieprzowina, baranina, wołowina) pokrajać jak na gulasz,
przyprawić solą i pieprzem, lekko podsmażyć i włożyć na dnie glinianego garnuszka. Na nie
warstwami układać pokrojoną w pasemka cebulę, marchewkę tarkowaną na tarce o dużych
oczkach, potem pokrojone w kostkę ziemniaki.
Do każdego garnuszka wlewamy trochę wody lub rosołu (w tym wypadku uważać z solą), liść
laurowy, ziele angielskie, przykrywamy garnuszki pokrywkami i wkładamy do piekarnika,
włączmy go na ok. 200 st. C i trzymamy tam czanachy ok. 2 godz., wyjmujemy, dodajemy
łyżkę śmietany, można włożyć trochę ketchupu i przez praskę wyciśniętego czosnku.
Podawać w tych samych garnuszkach. Można jeść z chlebem lub bez.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin