Przeglad-badan-naukowych.pdf

(1383 KB) Pobierz
Informacje
U M E K
pracowników
Ó W
J U I C E
P L U S +
®
F O R
przeznaczone dla
S P E R T
służby zdrowia
- © NSA GmbH 2013
Wyjątkowy suplement diety
J U I C E
P L U S +®
J U I C E P L U S
+
®
Wyjątkowy suplement diety
Przegląd badań naukowych
Informacje przeznaczone dla pracowników
służby zdrowia
© NSA GmbH, czerwiec 2013
Wyjątkowy suplement diety
J U I C E
P L U S +®
Informacje przeznaczone dla pracowników służby zdrowia
- © NSA GmbH 2013
Filozofia
Badania epidemiologiczne pokazują istnienie bezpośred-
niego związku pomiędzy zapobieganiem chorobom a die-
tą bogatą w składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.
Niestety, podawanie w dużych dawkach wybranych substan-
cji (np. witaminy, minerały) nie przyniosły pozytywnych
rezultatów, których należałoby oczekiwać na podstawie
danych epidemiologicznych. Wprost przeciwnie: wiele
badań dotyczących suplementowania diety gotowymi
preparatami witamin wskazuje na działanie szkodliwe dla
zdrowia.
Okazuje się, że za pozytywny wpływ spożywania warzyw
i owoców na zapobieganie chorobom odpowiadają nie
tylko wybrane witaminy, ale cała gama tzw. wtórnych
substancji roślinnych (np. polifenole, karotenoidy, flawo-
noidy, saponiny, kumaryny, betalainy, itp.).
Ten fakt stał się przed niespełna 20 laty przyczynkiem do
rozwoju produktów Juice PLUS+®. Głównym celem stoso-
wania Juice PLUS+® jest dostarczenie do organizmu naj-
różniejszych mikroelementów w postaci soku i miąższu
z wybranych gatunków warzyw oraz owoców uzupełnio-
nych o naturalne przyprawy. Dlatego Juice PLUS+® sta-
nowi zdrową i skuteczną alternatywę dla tradycyjnych
suplementów diety.
Produkt
Produkcja
Podstawą produktu Juice PLUS+® są esencjonalne skład-
niki soku i miąższu wybranych gatunków warzyw i owoców
w postaci zasuszonej. Gatunki owoców (jabłka, pomarań-
cze, ananasy, żurawina, acerola, brzoskwinie, papaja, dak-
tyle, śliwki), jagód (czerwone winogrona, czarne jagody,
jeżyny, owoce bzu czarnego, maliny, żurawina, czerwona
i czarna porzeczka) i warzyw (marchew, pietruszka, bura-
ki, brokuł, jarmuż, kapusta, pomidory, szpinak, czosnek)
zostały wybrane ze względu na dużą zawartość substancji
odżywczych i dobre źródło naturalnych przeciwutleniaczy.
Gatunki warzyw, owoców i jagód stosowane do produkcji
Juice PLUS+® pochodzą w przeważającej części z upraw
Ameryki Północnej, pozostałe natomiast z upraw Ameryki
Południowej oraz Europy Środkowej i Północnej.
Cały proces produkcji, począwszy od zbiorów poprzez pro-
dukcję soku, suszenie i pakowanie, ma na celu zatrzy-
manie jak największych ilości aktywnych wtórnych sub-
stancji roślinnych. Pełne osiągnięcie tego celu zapewnia
optymalizacja wszystkich procesów, zastosowanie odpo-
wiedniej metody suszenia i zachowanie niskiej tempera-
tury podczas obróbki.
–2–
J U I C E
P L U S +®
Wyjątkowy suplement diety
Informacje przeznaczone dla pracowników służby zdrowia
- © NSA GmbH 2013
Standardy produkcji
i
i zapewnienie jakośc
W trakcie produkcji, pakowania i dostarczania Juice PLUS+®
stosowane są najwyższe standardy jakości i bezpieczeń-
stwa, dzięki czemu konsument otrzymuje wysokiej jakości,
bezpieczny produkt.
Kontrole przeprowadzane regularnie w poszczególnych
zakładach produkcyjnych zapewniają, iż wymogi prawne
obowiązujące w krajach, w których sprzedawane są pro-
dukty Juice PLUS+® są spełniane często nawet ponad
obowiązujące normy. Kontrole te obejmują m.in. certyfi-
kację według obowiązujących wytycznych Dobrej Praktyki
Produkcyjnej (GMP - Good Manufacturing Practice). GMP
to międzynarodowe zalecenia zarówno w zakresie utrzy-
mania wysokiej jakości procesów i warunków produkcji
leków, jak i artykułów żywnościowych w tym suplemen-
tów diety oraz produktów dietetycznych. Zakład produk-
cyjny w Szwajcarii wytwarzający produkty Juice PLUS+®
do sprzedaży na terenie Europy posiada certyfikat GMP
otrzymany od Szwajcarskiego Instytutu Kontroli Leków
SwissMedic. Natomiast zakład wytwarzający produkty
na teren USA i Japonii w USA otrzymał certyfikat od NSF
International, a zakład wytwarzający produkty na teren
Australii – od Therapeutic Goods Administration (TGA).
Kapsułki Juice PLUS+® w Europie otrzymują także
ZNAK
JAKOŚCI INSTYTUTU FRESENIUS.
Ta zewnętrzna i nie-
zależna instytucja przebadała produkty Juice PLUS pod
kątem ich wpływu na serce i nerki (dalsze informacje na
stronie www.qualitaetssiegel.net).
Firma NSA dokłada wszelkich starań, aby zapewnić
spor-
towców,
iż produkt Juice PLUS+® nie zawiera substan-
cji dopingujących. Dlatego Juice PLUS+® znajduje się
na
„Liście kolońskiej”
(regularne badania na obecność
niedozwolonych substancji dopingowych – zob. www. ko-
elnerliste.com), a zakład produkcyjny posiada certyfikat
potwierdzający spełnienie surowych wymagań dotyczą-
cych produktów podlegających kontroli w zakresie dopingu
w ramach programu
„Informed-Sport”
(dalsze informa-
cje na stronie www.informed-sport.com).
.com
SGS INSTITUT FRESENIUS bestätigt die Qualität
der Juice PLUS+® Kapseln durch regelmässige Kontrolle
der Produktion und der Inhaltsstoffe.
–3–
Wyjątkowy suplement diety
J U I C E
P L U S +®
Informacje przeznaczone dla pracowników służby zdrowia
- © NSA GmbH 2013
Badania nad JUICE PLUS+®
Od momentu opublikowania wyników pierwszych badań kli-
nicznych nad Juice PLUS+® w 1996 roku przeprowadzono
ponad 25 kolejnych badań klinicznych w najlepszych klini-
kach i na renomowanych uniwersytetach na całym świecie.
Instytucje badawcze, w których przeprowadzono badania kliniczne nad Juice PLUS+®
Academisch Centrum Tandheelkunde, Amsterdam
(Akademickie Centrum Stomatologii), Holandia
Brigham Young University, Provo, USA
Charité - Universitätsmedizin Berlin, Niemcy
Georgetown University, Washington D.C., USA
King’s College, Londyn, Anglia
Medizinische Universität Graz, Austria
Medizinische Universität, Wiedeń, Austria
Kobiecy Uniwersytet Medyczny w Tokio, Japonia
University of Arizona, USA
University of Birmingham, Wielka Brytania
University of California, Los Angeles, USA
University of Florida, USA
University of Maryland School of Medicine, USA
University of Mississippi Medical Center, USA
University of North Carolina Greensboro, USA
University of South Carolina, USA
University of Sydney, Australia
University of Texas Health Science Center, USA
University of Texas/MD Anderson Cancer Center, USA
University of Toronto, Kanada
Uniwersytet w Mediolanie, Włochy
Universität Witten-Herdecke, Niemcy
Universität Würzburg, Niemcy
Wake Forest University, USA
(wspólnie z National Institute of Health (NIH))
Yale University Griffin Hospital Prevention Research Center, USA
Wyniki tych badań zostały opublikowane w prestiżowych
międzynarodowych czasopismach specjalistycznych
(recenzowanych), przeznaczonych dla naukowców, lekarzy
kardiologów, a także fizjologów sportowych, dietetyków oraz
innych ekspertów z branży welness.
Czasopisma specjalistyczne zawierające publikacje dotyczące badań nad Juice PLUS+®
Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition
British Journal of Nutrition
Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Current Therapeutic Research
Evidence Based Complementary & Alternative Medicine (eCAM)
Integrative Medicine
International Journal of Food Sciences and Nutrition
Journal of the American College of Cardiology
Journal of the American College of Nutrition
Journal of Clinical Periodontology
Journal of Human Nutrition and Dietetics
Journal of Nutrition
Medicine & Science in Sports & Exercise
Molecular Nutrition & Food Research
Nutrition Journal
Nutrition Research
Skin Pharmacology and Physiology
Journal of Pediatrics
Gynecologic Oncology
–4–
J U I C E
P L U S +®
Wyjątkowy suplement diety
Informacje przeznaczone dla pracowników służby zdrowia
- © NSA GmbH 2013
Firma NSA, badając efekty stosowania swoich produk-
tów na ludziach, jest pionierem w branży producentów
suplementów diety. Prowadzone badania, poprzedzone
badaniami pilotażowymi, spełniają najbardziej wyśrubo-
wane kryteria naukowe: tam, gdzie jest to możliwe, prze-
prowadzane są
randomizowane badania interwencyjne
z zastosowaniem podwójnie ślepej próby, z placebo
w grupie kontrolnej.
Dzięki temu możliwe jest otrzymanie
miarodajnych wyników. Badania są przeprowadzane przede
wszystkim w kierunku prewencji chorób, a także właściwe-
go odżywienia organizmu.
Kierunki badań naukowych
nad Juice PLUS+®
Biodostępność
Stres oksydacyjny i ochrona komórek
Układ odpornościowy
Procesy zapalne
Układ sercowo-naczyniowy
Zdrowie płuc
Prawidłowy przebieg ciąży
Zdrowie zębów
Zdrowie skóry
Jakość życia
Otyłość i odchudzanie
Sport
Na uniwersytecie tym przeprowadzono 22 badania,
z czego 20 stanowią badania w zakresie Juice PLUS+®!
Esfahani mocno podkreśla potencjalne korzyści dla zdro-
wia wynikające z zażywania JUICE PLUS+®.
Poniżej przedstawiamy przegląd wyników badań nad Juice
PLUS+®.
W przypadku zainteresowania szczegółowymi informacja-
mi można zwrócić się do biura NSA w Warszawie (lub
bezpośrednio do ekspertów medycznych NSA w Szwajcarii
fachforum@juiceplus.ch) z prośbą o udostępnienie pełnej
wersji publikacji.
Informacje dotyczące poszczególnych badań znajdują się
również na stronie: juiceplus.pl > Nauka
lub w obszarze dla ekspertów na stronie:
juiceplus.ch > Wissenschaft > Expertenbereich i juiceplus.
co.uk>Science
Biodostępność
Biodostępność substancji odżywczych Juice PLUS+®
została przetestowana w ramach prowadzenia różnych
badań klinicznych.
Wyniki 20 badań donoszą, iż po zażyciu Juice PLUS+®
obserwowany jest wzrost we krwi stężenia różnych sub-
stancji odżywczych znajdujących się w tym produkcie. Do
substancji tych zalicza się m. in. beta-karoten, alfa-ka-
roten, beta-kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, liko-
pen, kwas foliowy, witamina C, tokoferol i alfa- tokoferol
(witamina E).
Obserwacje były prowadzone u osób zażywających prepa-
raty Juice PLUS+® przez okres od siedmiu dni do dwóch
lat.
Wypowiedzi ekspertów dot. biodostępności Juice PLUS+®
znajdują się m.in. w poniższych publikacjach:
Canas 2012, Kawashima 2007, Kiefer 2004, Samman
2003, Leeds 2000, Wise 1996.
Produkty Juice PLUS+® przynależą do kategorii suplemen-
tów diety (artykułów spożywczych), których, ze względów
prawnych, nie można wykorzystywać do prowadzenia ba-
dań pod kątem określonych chorób z wyznaczeniem punk-
tów końcowych, tak jak to ma miejsce w przypadku prepa-
ratów farmaceutycznych. Chodzi tu raczej o przyrównanie
efektów działania Juice PLUS+® do efektów spożywania
surowych owoców i warzyw.
Najważniejszą kwestią jest ocena wpływu prawidłowego
odżywiania, zoptymalizowanego poprzez stosowanie Ju-
ice PLUS+®, na biomarkery, które odgrywają istotną rolę
w profilaktyce chorób.
Poniżej omówiono wyniki badań nad koncentratami so-
ków owocowych i warzywnych przeprowadzone na uni-
wersytecie w Toronto, w Kanadzie
(Esfahani 2012).
–5–
Zgłoś jeśli naruszono regulamin