Przepływ żółci: 15 ziół wspierających wątrobę i woreczek żółciowy
Bile Flow: Top 15 Herbs to Support Liver & Gallbladder
Dr. Jockers
Twoja wątroba i woreczek żółciowy to 2 ważne narządy zaangażowane w tworzenie żółci. Jest to wydzielina trawienna pomagająca emulgować tłuszcz, i w rezultacie wspomaga procesy trawienia i detoksu. Zdrowy przepływ żółci jest absolutnie istotna dla ogólnego zdrowia. Ale jak osiągnąć dobry przepływ żółci? Możesz stosować różne zioła wspomagające wątrobę i woreczek do przepływu żółci.
W tym artykule omówię znaczenie dobrego przepływu żółci. Poznasz 15 potężnych ziół i produktów wspierających wątrobę i woreczek. Podzielę się moimi ulubionymi suplementami dla zdrowia wątroby i woreczka. Wyjaśnię co robić by wesprzeć wątrobę i woreczek i zapewnić dobry przepływ żółci.
ŻÓŁĆ – CO TO JEST?
- Jest to płyn wytwarzany przez komórki wątroby (hepatocyty), wydzielany do przewodu żółciowego i przechowywany w woreczku.
- Żółć pomaga w trawieniu rozkładając tłuszcze na kwasy tłuszczowe, które mogą być wchłaniane przez przewód pokarmowy do dalszego wykorzystania przez organizm.
- Żółć składa się głównie z cholesterolu, kwasów żółciowych (albo soli żółciowych), i bilirubiny (produkt rozkładu czerwonych ciałek krwi). Żółć zawiera też wodę, potas i sole sodowe, miedź i metale śladowe.
KRĄŻENIE ŻÓŁCI:
OD PRODUKCJI DO USUWANIA
#1. Żółć jest wytwarzana w wątrobie. Składa się z wody, bilirubiny i kwasów żółciowych (które zamieniają się w sole żółciowe kiedy połączą się z cząsteczkami glicyny lub tauryny i innycmi cząsteczkami). Wydzielane sole żółciowe składają się w 95% z przetworzonych i 5% nowo zsyntetyzowanych soli żółciowych.
#2. Żółć przechodzi z wątroby do woreczka przez przewody żółciowe. Woreczek wchłania większość wody i przechowuje skoncentrowaną żółć do późniejszego użycia.
#3. Podczas trawienia żółć jest uwalniana przez wspólny przewód żółciowy do części dwunastnicy jelita cienkiego.
#4. Żółć przechodzi przez jelito.
#5. 95% żółci zostanie biernie wchłonięta przez światło jelita i zawrócona do wątroby.
#6. Ok. 6% żółci przechodzi przez jelito grube i jest uwalniana przez wydalanie z kałem, zabierając i usuwając bilirubinę i niechciane toksyny.
Od góry po lewej: wątroba, woreczek żółciowy i dwunastnica
Po prawej: żołądek, wspólny przewód żółciowy, zwieracz Oddiego, przewód trzustkowy, jelito cienkie i jelito grube.
Znaczenie dobrego przepływu żółci
Zanim zajmiemy się przepływem żółci, dowiedzmy się czym jest żółć. Jest to zielono-brązo-wa ciecz albo sok trawienny, który emulguje tłuszcze do wchłonięcia przez jelito cienkie. Składa się z cholesterolu, soli i bilirubiny. Ważne jest to, że żółć pomaga w trawieniu tłuszczu żeby umożliwić różne procesy w organizmie. Żółć zawiera też odpady wydalane przez ruchy jelit. Kiedy coś ingeruje w dobry przepływ żółci, mogą pojawić się różne problemy.
Słaby przepływ żółci może prowadzić do różnych problemów z trawieniem, w tym słabej absorpcji substancji odżywczych, przerostu złych bakterii w jelitach, zapalenia jelit i zespołu nieszczelnego jelita. Nieszczelne jelito występuje kiedy jest uszkodzona wyściółka jelitowa, i z uwagi na to niestrawione cząsteczki pokarmu i toksyny przechodzą do krwiobiegu przez dziurki w barierze jelitowej.
Zespół nieszczelnego jelita może skutkować problemami trawiennymi i chorobami autoimmunologocznymi takimi jak toczeń, choroba Haszimoto i reumatoidalne zapalenie stawów. [1] Żeby lepiej zrozumieć znaczenie dobrego przepływu żółci, przyjrzyjmy się 4 głównym funkcjom żółci.
4 główne funkcje żółci
Żółć wytwarza wątroba i przechowuje ją woreczek żółciowy
Bile = żółć / gallblader = woreczek żółciowy / liver = wątroba
Metabolizm kwasu tłuszczowego
Zabijanie złych drobnoustrojów
Wydalanie odpadów
Metabolizm cukru we krwi
W niezmienionej formie tłuszcz ma niewielkie zastosowanie w organizmie. Musi zostać zemulgowany i rozłożony żeby był absorbowany i użyty dla energii.
Słaba emulsyfikacja tłuszczu może prowadzić do problemów trawiennych jak np. przewlekła biegunka i zespół drażliwego jelita.
To dlatego żółć jest niezwykle ważna do emulsyfikacji, żeby te tłuszcze mogły przenosić rozpuszczalne w tłuszczu substancje odżywcze jak wit. A, D, E i K po całym organizmie dla ochrony układu odpornościowego i zdrowia.
Flora bakteryjna jest niezwykle ważna dla zdrowia. Nadmiar złych bakterii i nierównowaga flory jelitowej mogą zwiększyć ryzyko stanu zapalnego, choroby serca, cukrzycy, chorób neurologicznych, raka, problemów psychicznych i innych.
Żółć pomaga regulować i równoważyć florę jelitową zabijając niebezpieczne patogeny takie jak złe bakterie. [3,4,5].
Flora jelitowa wpływa na twoje zdrowie
Żyjące w jelitach drobnoustroje wpływają na zdrowie pozytywnie i negatywnie
Odporność
Zapewniając barierę fizyczną dla drobnoustrojów, flora wzmacnia działanie układu odpornościowego.
Witaminy
Flora odgrywa bezpośrednią rolę w syntezie wit. B i K, jak i we wchłanianiu wapnia i żelaza.
Metabolizm
Ta funkcja flory umożliwia organizmowi wykorzystywać niestrawiony pokarm.
Otyłość
W 2009 dr Krajmalnic-Brown odkrył, że flora osób otyłych znacznie różni się od tych z normalną wagą.
Stan zapalny
Flora odgrywa czołową rolę w rozwoju różnych chorób zapalnych np. zespół drażliwego jelita i zapalenie jelita grubego.
Autyzm
Nowe badanie ww. naukowca sugeruje powiązanie między autyzmem i zmniejszoną różnorodnością flory jelitowej.
Usuwanie odpadów
Wraz z moczem, potem i oddychaniem jednym z głównych sposobów, w jaki organizm pozbywa się odpadów i toksyn, są ruchy jelit. Podczas gdy toksyny rozpuszczalne w wodzie uwalniane są głównie z moczem, toksyny rozpuszczalne w tłuszczach wychodzą przez jelita.
Kiedy organizm nie może usuwać odpadów regularnie przez jelita, może to doprowadzić do przerostu bakterii, stanu zapalnego, tycia, problemów trawiennych i w końcu problemów zdrowotnych.
Ścieżki detoksu w wątrobie
Toksyny (rozpuszczalne w tłuszczu)
Krok 1: porzebne substancje odżywcze: wit. B, folian, glutation, przeciwutleniacze np. ostropest, karotenoidy, wit. E, C i cynk.
Krok 2: potrzebne substancje odżywcze (selen, siarka, aminokwasy: glutamina, glicyna, tauryna, cysteina i metionina), magnez, wit. B12, molibden
Odpady (rozpuszczalne w wodzie) są usuwane przez skórę, pot, woreczek żółciowy, żółć, jelita, nerki i mocz.
Toksyny: odpady metaboliczne, drobnoustroje, leki, alkohol, zanieczyszczacze, insekty- i pestycydy, dodatki do żywności.
Zachowanie stałego zdrowego poziomu cukru we krwi jest absolutnie kluczowe dla poziomu energii, funkcji mózgu i stabilności emocjonalnej. Słaby metabolizm tłuszczów może prowadzić do problemów z cukrem we krwi i późniejszych ze zdrowiem. Żółć pomaga pobudzać receptory FXR i TGRS, które pomagają w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów, i w reakcji organizmu na stan zapalny. [6, 7, 8, 9]
Teraz kiedy rozumiesz ogromne znaczenie żółci, poznajmy sposoby wspierania dobrego przepływu żółci.
22 objawy choroby woreczka żółciowego
- nudności i wymioty - fibromialgia
- tłusty jasnego koloru stolec - nadczynność tarczycy
- ból między łopatkami - brak poczucia głodu, sucha skóra i włosy
- ból brzucha - wrażliwość na chemikalia
- przewlekłe gazy i wzdęcia - nie możesz schudnąć
- swędząca i żółciejąca skóra - wysypki skórne
- ból głowy i migrena - cieknący nos
- dysfunkcja seksualna - gorzki smak w ustach
Objawy słabego przepływu żółci
Jak widać, dobry przepływ żółci reguluje wiele ważnych procesów w organizmie. Jeśli jest wadliwy z jakiegoś powodu, możesz zauważyć liczne komplikacji, takie jak:
- przyrost masy ciała
- niska energia
- niestabilność emocjonalna
- ból głowy i migrena
- fibromialgia
- stany zapalne skóry: trądzik, egzema, wysypka
- wrażliwość na chemikalia (gromadzenie się toksyn)
… i więcej.
W dalszej części artykułu skupię się na produktach i suplementach do stosowania dla poprawienia funkcji wątroby i woreczka, żebyś mógł poprawić przepływ żółci i zapobiec tym niepożądanym skutkom ubocznym.
15 ziół wspomagających wątrobę i woreczek żółciowy
Jednym z najlepszych sposobów wspomagania wątroby i woreczka jest stosowanie produktów roślinnych.
Ocet jabłkowy
Jest jednym z najpopularniejszych rodzajów octu stosowanych w medycynie holistycznej. Używali go starożytni Babilończycy (5.000 B.C.), którzy produkowali ocet lub "kwaśne wino". Jest fantastyczny dla zdrowia zarówno stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie, i można go dodawać do czyszczenia w domu. Ma właściwości anty-zapalne, –bakteryjne i –wirusowe. Powszechnie stosuje się przy bólu woreczka. Może być korzystny dla trawienia, wątroby, stężenia cukru we krwi i cholesterolu. [10]
Zalecam: 1 łyżka octu na szklankę wody.
Na obrazku od góry: ocet jabłkowy, karczochy, cytryna/lemonka, natka pietruszki, ogórki, seler, mięta, kolendra, rzodkiewki, ostropest, liście mniszka [nie pomyl z mleczem], kurkuma, imbir, kwaszona kapusta i zielona herbata.
Karczoch
-zawiera dużo wit. C: wspomaga serce/zmniejsza ryzyko wieńcówki, chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- średniej wielkości zawiera 6.9g błonnika/regularne wypróżnianie
- pomaga zmniejszyć ryzyko raka, zawiera flawonoidy pn. silimaryn
- poprawia w przepływie żółci i wątrobie: cynaryna zwiększa produkcję żółci, co z kolei usuwa z organizmu zły cholesterol.
Cytryna/lemonka
Mają niski indeks glikemiczny, pomagają równoważyć pH, zawierają dużo wit. C.
- wspomagają wątrobę i woreczek żółciowy
- sok wspomaga produkcję żółci i kwasu żołądkowego, pomaga trawić tłuszcze, usuwać cholesterol i usuwać toksyny
- szklanka ciepłej wody z sokiem na czczo sprzyja nawodnieniu, uruchamia metabolizm i trawienie.
Nać pietruszki
Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, flawonoidów, mienarałów i witamin:
- detoks wątroby, pobudza wydzielanie żółci,
- pomaga w usuwaniu metali ciężkich i innych toksyn
- obniża poziom cukru we krwi, który w nadmiarze może doprowadzić do zapalenia wątroby.
Ogórek
Jeden z najlepszych warzyw nawadniających
- dużo roślinnych substancji odżywczych i elektrolitów
- chłodzi organizm i wspomaga detoks wątroby, woreczka i nerek
- wspomaga trawienie i wątrobę.
Seler
- nawadnia i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniaczy i mikro substancji odżywczych: magnez, wapń, potas, fosfor, wit. A i K
- zmniejsza stan zapalny i pomaga w zachowaniu poziomu energii
- pomaga w przypadku wrzodów i refluksu
- wspomaga nadnercza, produkcję żółci i usuwanie toksyn
- podnosi poziom kwasu solnego w żołądku.
Mięta
- wspomaga trawienie, łagodzi problemy jelitowo-żołądkowe
- korzystna dla wątroby i woreczka
- ma właściwości uspokajające, odświeża oddech.
Kolendra
Przez tysiące lat używana w Europie płd, Afryce płn i Zach. Azji.
- pobudza produkcję soków trawiennych
- stabilizuje cukier we krwi
- oczyszcza organizm z toksyn [chroni wątrobę]
- mocny przeciwutleniacz
- ma właściwości przeciw-bakteryjne i –grzybicze.
Rzodkiewki
- zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i błonnika
- pomagają w detoksie wątroby
- pobudzają produkcję żółci
- pomagają przenosić toksyny do woreczka i w końcu je usuwać
- usuwają śluz i oczyszczają zatoki i nerki
- łagodzą stan zapalny, ból i obrzęk stawów
- pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi i zapobiegają chorobom serca.
Ostropest
Stosowany od stuleci:
- przeciwutleniacz korzystny dla wątroby, nerek i woreczka
- chroni błony komórek wątroby i spowalnia tempo wchłaniania toksyn w wątrobie, dobry dla osób z marskością wątroby i wirusowym zapaleniem wątroby typu B i C
- wspomaga trzustkę, prostatę, płuca
- wzmacnia ścianki jelit.
Liście mniszka
- pomagają w motoryce żołądka, poprawiają trawienie
- są bardzo dobrym środkiem moczopędnym, usuwają toksyny
- mają właściwości przeciwzapalne
- regulują enzymy wątrobowe – poprawiają funkcję wątroby
- wzmacniają zęby i kości
- łagodzą trądzik i anemię
- pobudzają apoptozę/śmierć komórek rakowych i zwalczają guzy odporne na chemioterapię
- obniżają ciśnienie krwi.
Kurkuma
Jedno z najpotężniejszych ziół przeciwzapalnych używanych w hinduskiej i chińskiej medycynie przez tysiące lat.
Jej składnik – kurkumina – jest jednym z potężnych przeciwutleniaczy.
- łagodzi stan zapalny
- zwalcza wirusy, bakterie i inne patogeny
- wspomaga trawienie, wątrobę i woreczek
- wspomaga zdrowie mózgu i wrażliwość na insulinę.
Imbir
Potężne zioło przeciwzapalne
- dzięki zawartości gingerolu, łagodzi zapalenie jelita grubego, wspomaga trawienie, wątrobę i woreczek
- zwalcza nudności, bóle brzucha
- łagodzi chorobę lokomocyjną, niestrawność i zgagę
- poprawia krążenie krwi.
Kiszona kapusta
Powszexhnie konsumowana w Niemczech i Europie wschodniej.
- pomaga równoważyć florę bakteryjną
- łagodzi niestrawność
- wspomaga wątrobę i woreczek
- zapobiega chorobie nieszczelnego jelita
- zawiera wit. K2 pomagającą wapniowi docierać do kości
- dzięki zawartości wit. C i probiotyków wzmacnia układ odpornościowy.
Zielona herbata
Jest potężnym przeciwutleniaczem
- bogata w polifenol katechinę zapobiega zapaleniu wątroby
- chroni organizm przed toksynami i poprawia funkcję wątroby
- zwalcza alergię i depresję
- poprawia pamięć i zdrowie skóry
- zachowuje poziom cukru we krwi
- zmniejsza ilość tłuszczu w organizmie.
https://drjockers.com/bile-flow-top-15-herbs-to-support-liver-gallbladder/?ck_subscriber_id=790582373
OlaGordon