Okapy kuchenne.docx

(25 KB) Pobierz

Okapy kuchenne

Okapy kuchenne

 

Strona 1 z 2

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym spędzamy dużo czasu. Tutaj przygotowujemy posiłki, podczas których mamy okazję spotkać się i porozmawiać ze wszystkimi domownikami. Kuchnia żartobliwie, choć ze zrozumiałych powodów, nazywana jest więc "domowym centrum dowodzenia". Okap kuchenny, choć może nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę, usprawni działanie tego najważniejszego pomieszczenia w domu oraz podniesie jego standard.

Po co nam okap?


Okap pracujący w trybie otwartym

Okap pracujący w trybie otwartym usuwa zanieczyszczone powietrze na zewnątrz budynku.

Podczas gotowania posiłków wydzielają się znaczne ilości pary wodnej. Po pewnym czasie może okazać się, że powietrze w kuchni stanie się z tego powodu niemal namacalnie wilgotne, a meble i okna pokryją małe, wszechobecne kropelki wody. Przygotowywanie potraw zawierających nieco więcej tłuszczu zaowocuje dodatkowo tym, że w najbliższym sąsiedztwie kuchenki pojawią się drobne jego plamki. Do tego dochodzi jeszcze cała gama zapachów, które mogą na długo zadomowić się w firanach, zasłonach i drewnianych elementach wykończenia kuchni.

Co zrobić, by praca w takich warunkach była prawdziwą przyjemnością, a nie codzienną torturą? Rozwiązaniem jest instalacja okapu kuchennego. Praca tego urządzenia polega na pochłanianiu lub całkowitym usuwaniu z pomieszczenia powietrza zawierającego niepożądane składniki. Systemy filtrów potrafią neutralizować zapachy oraz zatrzymywać drobinki tłuszczu unoszące się wraz z parą wodną. Tak więc w zależności od systemu, w jakim będzie pracował okap, powietrze będzie całkowicie usunięte (system otwarty) lub oczyszczone z zapachów i tłuszczów (system zamknięty).

System zamknięty czy otwarty?


Okap pracujący w trybie zamkniętym

 W trybie zamkniętym powietrze zasysane jest do wnętrza urządzenia, oczyszczane przez zespół filtrów i oddawane z powrotem do kuchni.

Odpowiedź na to pytanie określi nam podstawowe kryterium, jakie powinniśmy brać pod uwagę wybierając konkretne urządzenie. W każdej kuchni da się zastosować rozwiązanie z systemem zamkniętym; system otwarty, niestety, nie wszędzie się sprawdzi. Większość producentów okapów kuchennych przystosowała swoje urządzenia do pracy w obu systemach.

Otwarty system pracy okapu najprościej scharakteryzować można w następujący sposób: powietrze zasysane przez wentylator zamontowany w urządzeniu usuwane jest na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny lub oddzielny kanał. Okap pracuje wówczas jako wyciąg. System zamknięty natomiast zastosujemy tam, gdzie nie mamy dostępu do kanałów wentylacyjnych i nie mamy możliwości lub potrzeby, aby je wykonać.

W takim wypadku zanieczyszczone powietrze trafia do systemu filtrów, skąd po oczyszczeniu wyrzucane jest z powrotem do kuchni. W systemie zamkniętym okap pracuje jako pochłaniacz. Jeżeli mamy możliwość wyboru pomiędzy systemem zamkniętym lub otwartym, zawsze powinniśmy decydować się na otwarty, gdyż ma on większą wydajność.

Są jednak pewne ograniczenia. Okapu pracującego w systemie otwartym nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej (wielopiętrowy dom wielorodzinny lub blok), gdyż może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Podłączanie okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła jest również z oczywistych względów zabronione.

Jak dobrać moc urządzenia?


Okap kominowy

 Okap kominowy wykonany z elementów stali szlachetnej i szkła (fot. Gamma)

Wybierając okap do naszej kuchni powinniśmy wiedzieć, jaką maksymalną ilość powietrza urządzenie jest w stanie "przerobić" w ciągu godziny. Parametr ten określa się jako maksymalną wydajność mierzoną w m3/h. Moc wentylatora okapu dobiera się w stosunku do kubatury kuchni. Ogólnie przyjmuje się, że powinien on mieć zdolność przynajmniej sześciokrotnego przefiltrowania całego powietrza z danego pomieszczenia w ciągu jednej godziny.

Oznacza to, że jeżeli kubatura kuchni wynosi np. 50 m3, okapu powinniśmy szukać w ofercie firm oferujących urządzenia o maksymalnej wydajności 300 m3 na godzinę. Nie należy przez to oczywiście rozumieć, że okap zawsze będzie pracował na pełnych obrotach. Chodzi o to, by w razie konieczności (np. dym z przypalonej potrawy) możliwie jak najszybciej oczyścić lub usunąć zanieczyszczone powietrze. Nie należy jednak kierować się zasadą, że im silniejszy wentylator, tym lepiej. Zbyt silny wentylator ustawiony na maksymalne obroty będzie zakłócał proces spalania gazu, bardzo szybko wychłodzi również pomieszczenie.

Jeżeli kuchnia będzie szczelnie zamknięta, wyciąg nie będzie pracował wydajnie. Proporcje powietrza wyrzucanego poza budynek oraz wpływającego do kuchni powinny być zgodne - wentylator o zbyt dużej mocy z pewnością je zakłóci. Istnieje też zagrożenie, że wentylator spowoduje podciśnienie. Jeżeli w domu jest otwarty kominek, w skrajnych przypadkach może to spowodować cofanie się dymu do wnętrza domu.

 

«« start « poprz. 1 2 nast. » koniec »»

 



dodano: 06.02.2006.

zmieniono: 16.11.2007.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin