2020_05_jak prowadzic zeszyt praktyki_HANDLOWIEC.pdf

(43 KB) Pobierz
Opracował mgr inż. Joachim Rataj
Zespół Szkół Zawodowych
im. Józefa Lompy
ul. Wielkie Przedmieście 41
46-300 Olesno
Technikum Handlowiec
Kwalifikacje:
AU.20
- prowadzenie sprzedaży;
AU.25
– prowadzenie działalności handlowej
Numer zawodu : 522305
DZIENNIK PRAKTYKI ZAWODOWEJ
ROK SZKOLNY 2019/2020
Klasa 3kh
Termin 4.05.2020r. – 29.05.2020r.
DANE UCZNIA
Imię i nazwisko
Adres
Nr telefonu
Klasa i nr w dzienniku
DANE ZAKŁADU PRACY
Nazwa zakładu
Adres
Nr telefonu
Imię i nazwisko opiekuna
Opracował mgr inż. Joachim Rataj
JAK NALEŻY PROWADZIĆ DZIENNICZEK PRAKTYK:
Poniższy przykład dotyczy zajęć praktycznych, praktyki zawodowej oraz praktycznej nauki zawodu.
1. Dzienniczek to zeszyt A5 (60 kartek) w kratkę, w którym należy ponumerować wszystkie strony.
2. Strona tytułowa powinna mięć następujący
układ
( patrz załącznik „zajęcia praktyczne”)
3. Pierwszy wpis to tabela ocen cząstkowych i proponowanej oceny końcowej przez pracodawcę
Przykład:
L.P.
Data
Ocena
Uwagi
opiekuna praktyk
1
2
3
4
5
4.
5.
1 tydzień
2 tydzień
3 tydzień
4 tydzień
Ocena końcowa
Drugi wpis to ramowy program zajęć praktycznych, praktyki zawodowej
(Program praktyki zawodowej znajduje się
na stronie https://chomikuj.pl/jrataj/praktyki+zawodowe+od+2020/technik+handlowiec)
Na kolejnych stronach dzienniczka uczeń wypisuje w tabelce w punktach czynności wykonywane podczas zajęć
praktycznych w danym dniu.
Tabelka powinna zawierać tyle wierszy ile uczeń powinien odbyć zajęć praktycznych. Wysokość maksymalna
wiersza 2cm.
Przykład:
L.P.
1
2
3
4
5
6.
Data
18.03.2019
19.03.2019
….
Czynności wykonywane
1. Szkolenie BHP. Podstawowe przepisy BHP
2. Zapoznanie się z zakładem pracy
Uwagi
opiekuna praktyk
Pod tabelką uczeń zobowiązany jest do opracowania tematów z programu zajęć praktycznych w oparciu o
dostępną literaturę.
( Każdy uczeń program zajęć praktycznych otrzyma od kierownika szkolenia praktycznego.)
Pierwszy temat wpisany i opracowany, na początku każdego nowego roku szkolnego (nowej praktyki) to:
Podstawowe przepisy BHP obowiązujące w zakładzie pracy.
W CZĘŚCI TEJ MOGĄ SIĘ ZNALEŹĆ NASTĘPUJĄCE ZAGADNIENIA:
7.
Podstawowe przepisy BHP, zagrożenia i sposoby ich zapobiegania
Krótka charakterystyka zakładu pracy (zakres produkcji, usług, historia zakładu)
Szkice stanowisk pracy (odręczne)
Rysunki techniczne (ksero lub szkic), opisy technologiczne, karty instrukcyjne i technologiczne
Wykazy materiałów i ich oznaczenia – sprzedawane lub stosowane do produkcji, naprawy itp.
Wykazy maszyn i urządzeń wykorzystywane w procesie technologicznym (typy, charakterystyki, zasady ich
obsługi itp.)
Normy czasowe produkcyjne i usługowe,
Dokumenty organizacyjne funkcjonujące w zakładzie
Funkcjonowanie służb kontroli jakości i utrzymania ruchu
Ocena pracy ucznia wystawiona przez pracodawcę:
Pracodawca raz w tygodniu wpisuje ocenę cząstkową do dzienniczka a na koniec praktyki wpisuje ocenę za
całą praktykę.
Ocena końcowa powinna być przez pracodawcę także wpisana do Karty Oceny
Po odbyciu praktyki przewodniczący klasy w wyznaczonym terminie zbiera dzienniczki i dostarcza je
Kierownikowi Szkolenia Praktycznego.
W przypadku, kiedy dzienniczek jest nieuzupełniony lub uczeń nie przyniósł dzienniczka, Kierownik może
postawić ocenę niedostateczną jako ocenę cząstkową
Kiedy uczeń oddał dzienniczek w terminie a są w nim braki to ma prawo je uzupełnić w wyznaczonym
terminie.
8.
Wnioski z praktyki. Po uzyskaniu oceny końcowej z zajęć praktycznych uczeń na ostatniej kartce zeszytu wpisuje
swoje wnioski z odbytej praktyki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin