Kuchnia_Magazyn_dla_smakoszy_1_2020.pdf

(21392 KB) Pobierz
wydanie specjalne nr
01/2020
cena
13,99
w tym
8%
vat
LA S T
E
MI NU T
czne
Błyskawi
urki
tarty, maz
i serniki
WIELKA
98 przepisów
NOC
magazyn dla smakoszy
NA WYJĄTKOWE
ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE
smakołyki
przyrządzone
po nowemu
POLSKI
STÓŁ
Jajka faszerowane, domowy
majonez, żurki, pasztety,
pieczone białe kiełbasy,
szynki i drób
NAJLEPSZE,
BO TRADYCYJNE
WEGAŃSKIE
ŚWIĘTA
potraw, które kochasz,
bez jajek i mięsa
SZYBKIE SAŁATKI, SPRING
ROLLSY, ZUPY, HUMMUSY
I WARZYWNE PLACKI
WIOSNA!
18639909
9
18639909
OD REDAKCJI
WIELKANOC
tym roku Wielkanoc wypada w połowie kwietnia,
wiosna do tego czasu rozkwitnie, będzie dużo
przyjemniej celebrować i spędzać czas z bliskimi.
Już teraz razem z tym specjalnym wydaniem „Kuchni” możecie
powoli wejść w atmosferę świąt.
Mamy dla Was, Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy,
mnóstwo propozycji. Jajka, sałatki, żurki, pasztety, a także pieczone
mięsa i drób – każdy znajdzie coś dla siebie. Nasze przepisy
nawiązują do sprawdzonej tradycji – zebraliśmy najlepsze z naszych
wielkanocnych potraw. Pomyśleliśmy o zwolennikach klasycznych
dań wielkanocnych, a także o tych, którzy mają ochotę trochę
je zmodyfikować
(str. 6).
Nie brakuje również przepisów dla
wegan i wegetarian,
szczególnie polecam roślinne pasztety i baby wielkanocne bez
produktów zwierzęcych
(str. 108).
Uwierzcie – nawet osoby,
którym trudno zrezygnować z mięsa, nie zauważą, że jedzą
same rośliny.
Kto zaś potrzebuje potraw, które przede wszystkim można
przygotować w błyskawicznym tempie, znajdzie je również w tym
wydaniu „Kuchni”
(str. 102).
Żadne święta nie obędą się bez słodkich wypieków, dlatego
koniecznie sprawdźcie nasze świetne serniki, babki drożdżowe
oraz wyjątkowo proste i szybkie do upieczenia mazurki.
Jeśli tak jak my tęsknicie za wiosną, mamy dla Was sporo
inspiracji. Polecam doskonałe przepisy Dominiki Wójciak
(str. 122)
oraz materiały poświęcone rzodkiewkom czy soczystym spring
rollsom.
I oczywiście jak zwykle w naszym magazynie znajdziecie
wciągające teksty podróżnicze i historyczne, tym razem związane
z Wielkanocą.
Życzę wyjątkowych świąt i pięknej pogody!
W
zdjęcie: MACIEJ ZIENKIEWICZ
WIELKANOC 2020
KUCHNIA
3
18639909
SPIS TREŚCI
WIELKANOC
118
jedz to
,
co najlepsze
Nowalijki
WIOSNA
122
132
138
142
i inne produkty najlepsze
o tej porze roku
wiosna
Dominika Wójciak zaprasza
do jarzynowego stołu
wiosna
Rzodkiewki surowe,
pieczone i kiszone – wszystkie
smakują doskonale!
wiosna
Marta Dymek pokazuje, jak
zwijać pyszne spring rollsy
mistrzowskie desery
Najlepsi
szefowie kuchni i ich najsłodsza
strona mocy
3
wstęp od redakcji
4
spis treści
6
po nowemu
Świąteczne śniadanie
WIELKANOC
16
28
36
40
44
50
56
64
74
80
94
102
108
18639909
zdjęcie: DOMINIKA WÓJCIAK
– tradycyjne produkty przyrządzamy
w oryginalny sposób
po nowemu
Jajo – marynowane,
gotowane i suszone
tradycyjnie
Żurek – najlepsze
regionalne przepisy
tradycyjnie
Biała kiełbasa – lepiej
ją upiec, niż po prostu parzyć
po nowemu
Sałatki jarzynowe
krok po kroku
Jak przygotować
domowy majonez
po nowemu
Sztuka tworzenia
pasztetu, uwspółcześnione stare
receptury
tradycyjnie
Nie tylko szynki, czyli
pieczone mięso i drób
po nowemu
Chrzan – które potrawy
zyskują na jego obecności
po nowemu
Mazurki – same bardzo
proste przepisy
po nowemu
Baba, babka, a nawet
bułeczka, czyli słodkie wypieki
idealne na święta
po nowemu
Serniki na spodzie
i bez niego z najlepszego twarogu
po nowemu
Szybkie śniadanie
świąteczne dla zabieganych
wege
Roślinne święta – potrawy,
które zachwycają nie tylko wegan
o grzebaniu białego barszczu i żuru
48
historia
O przestrzeganiu postu
i jego unikaniu
68
sposób na życie
Karaimska
Wielkanoc
90
historia
Pascha – skąd pochodzi
ten twarogowy przysmak, jak go
właściwie przygotować
152
podróże
Jerozolima – co dobrego
32
historia
Pożegnajmy post, czyli
CZYTAJ
ODKRYWAJ
można zjeść w kolebce świata
156
podróże
Wyspa Wielkanocna
i jej tajemnicze smaki
160
podróże
Teneryfa – co jeść,
co zwiedzać w królestwie wiecznego
słońca
MATERIAŁ PROMOCYJNY
11. SWEETTARGI
słodko-słone wydarzenie
w Katowicach!
Od 21 do 23 marca w Katowicach będą się odbywały
11. Targi
Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie.
Oprócz prezentacji
trendów i nowinek z branży jedenasta edycja Sweettargów będzie pełna
konkursów, pokazów i atrakcji. Po raz pierwszy na Swettargach zagości
Salon Czekolady – ekskluzywna strefa prezentująca najlepszych twórców,
rzemieślników i producentów czekolady.
SALON CZEKOLADY
Niekoronowany król wydarzeń
towarzyszących targom to z pewnością
tegoroczny Salon Czekolady. Wystąpi na nim
m.in. Mariusz Górecki, finalista i reprezentant
Polski w konkursie Valrhona C3. Finalista
konkursu World Chocolate Master (7. miejsce
na świecie) Michał Iwaniuk i jego prawa ręka
Maciej Wiśniewski po raz pierwszy w Polsce
wykonają pokaz „Rzeźba z czekolady”.
W Salonie Czekolady odbędzie się „Konkurs
na Pralinę” – na jego uczestników czekają
atrakcyjne nagrody.
będą także: Michał Iwaniuk, Maciej Rosiński,
Maciej Wiśniewski - topowi szkoleniowcy
w Polsce, laureaci licznych nagród i autorzy
pierwszej polskiej publikacji dla pastry
chefów.
DEBATY, PANELE I WARSZTATY
Jak co roku sprawnie łączymy teorię
z praktyką: tak będzie również podczas
11. Sweettargów. Na panel o pieczywie
rzemieślniczym „Świeżo wypieczony trend
2020” zaprasza jego prowadząca: Anna Kania,
redaktor naczelna Mistrza Branży, oraz
Michał Molenda (Moxo Bakery), Wolny
Chlebora. „Cukiernik na Instagramie - social
media jako nieodłączny składnik tortu
i ciasta” to temat, który bez względu na wiek
powinien zgromadzić przy jednym stole
wszystkich odwiedzających Sweettargi.
Debatę poprowadzi Agnieszka Klimczak
z Tortownia.pl, a uczestniczyć w niej będą:
Nanan (najlepsza butikowa cukiernia we
Wrocławiu), Kafej (jedna z kultowych
kawiarni Śląska), Iga Sarzyńska (jedna
z najlepszych cukierniczek w Polsce),
Angelika Borysiak (specjalistka od social
mediow i PR w gastronomii).
Oprócz spotkania z Malwiną Franczak
i Karoliną Nicpoń na scenie głównej
na chętnych będą czekać warsztaty z ww.
paniami: warsztaty z sugracraftingu oraz
z fotografii kulinarnej.
11. SWEETTARGI BĘDĄ WYJĄTKOWE!
Sweettargi zawsze mogły poszczycić się
wspaniałymi partnerami, z którymi
organizowaliśmy ciekawe pokazy, warsztaty
i konkursy. Tak będzie i tym razem.
KUCHNIA
zdjęcie na okładce:
Plate of Joy
magazyn dla smakoszy
WYDANIE SPECJALNE NR 1/2020
ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa
tel. (22) 555 68 13
e-mail: kuchnia@agora.pl
www.magazyn-kuchnia.pl
redaktor naczelna: Ewa Wagner
e-mail: ewa.wagner@agora.pl
kierownik artystyczny: Kasia Trzeszczkowska
fotoedytor: Magdalena Stroka-Felicka
korekta: Katarzyna Ozga
koordynator produkcji: Anna Hark
specjaliści przestrzeni barwnej:
Anna Biała, Paweł Bajer
GOŚCIE SPECJALNI
Scena główna tegorocznych Sweettargów
będzie wyjątkowo bogata w wydarzenia
i gości. Pierwszym z nich będzie doskonale
znana nie tylko z programu „Master Chef”
Jolanta Kleser, właścicielka Pracowni Smaku
i gospodyni kuchni „Pytanie na Śniadanie”,
wprowadzi nas w temat przewodni
tegorocznych Sweettargów „Słodki-Słony”.
Za sprawą Malwiny Franczak, dwukrotnej
laureatki Cake Festival Poland (i innych
nagród) w kategorii sugarcraftingu, nie
zabraknie atrakcji dla dekoratorów
i cukierników, a Daria Marszałek, właścicielka
topowej butikowej cukierni Cocoart’s,
wprowadzi nas w temat „Nowoczesne
cukiernictwo – jak nie zbankrutować, tworząc
ekskluzywne desery i ciastka”. Idąc za
trendami, poruszymy temat zero waste za
sprawą Elżbiety Marszałek, właścicielki Ooo
ciastko!, która przeprowadzi pokaz „Słodkości
w duchu zero waste dla każdego”, a autorka
bloga i publikacji „Wegańskie słodycze”
Karolina Gawrońska pokaże „Klasyczne
słodkości w roślinnej odsłonie”. Zadbamy nie
tylko o ciało, ale też o ducha: Karolina Nicpoń
- fotografka specjalizująca się w tematach
kulinarnych, zaznajomi nas z podstawami
fotografii kulinarnej, czyli „Jak fotografować,
by klient chciał zjeść”. Gośćmi głównej sceny
wydawnictwo:
AGORA SA, ul. Czerska 8/10,
00-732 Warszawa
tel. (22) 555 40 00, (22) 555 40 01
dyrektor wydawnicza: Joanna Mosiej-Sitek
dyrektor sprzedaży: Joanna Kwas
dział sprzedaży tel. (22) 555 68 13
e-mail: reklamaczasopisma@agora.pl
dyrektor marketingu: Monika Brason
e-mail: marketingczasopisma@agora.pl
dyrektor studia multimedialnego
i wydań online: Dorota Jezierska
dział dystrybucji tel. (22) 555 53 33
dyrektor dystrybucji: Michał Szałański
Pytania i reklamacje prosimy kierować
pod adresem: TM DBO Sp. z o.o.,
al. Jana Pawła II 61 lok. 193, 01-031 Warszawa
Druk: Quad/Graphics Europe Sp. z o.o.,
ul. Pułtuska 120, 07-200 Wyszków
ISSN 1233-2976; INDEKS 329398
Copyright © Agora SA 2020
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Materiałów niezamówionych nie zwracamy.
Zastrzegamy sobie prawo do skracania i redagowania
tekstów. Wydawca magazynu „Kuchnia” ostrzega
P.T. Sprzedawców, że sprzedaż aktualnych i archiwalnych
numerów czasopisma po cenie innej niż wydrukowana
na okładce jest działaniem na szkodę wydawcy i skutkuje
odpowiedzialnością sądową.
Reklamy całostronicowe na stronach:
2, 63, 101, 164
Ogłoszenia własne wydawcy na stronach:
35, 89, 107, 163
WIELKANOC 2020
KUCHNIA
5
18639909
Zgłoś jeśli naruszono regulamin