Krystyna Janik - Potrawy jarskie i rybne 1977.pdf

(18616 KB) Pobierz
potrawy
jarskie
“™ ; i rybne
<>
A
iłA lm
.V
K R Y S T Y N A JANIK
potrawy
Jarskie
i rybne
W Y D A W N IC T W O „W ATRA"
W A R S Z A W A 1977
Opiniodawca
inż. Alicja Dubicka
Redaktor
mgr Aleksandra Chomie.
W S Z E L K IE P R A W A Z A S T R Z E Ż O N E
P R IN T E D I N P O L A N D
Projekt okładki
K rzysztof Mackiewicz
Rysunki graficzne
Janina Ulanowska
Redaktor techniczny
Kalina Grzechocińska
Korektor
Danuta W itkowska
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO »WATRA*
Warszawa 1977. Wydanie II. Nakład 30 000
+ 250 egz. Ark. wyd. 13,00. Ark. druk.
11.00. Format A5. Symbol 10277/RK. Ręko­
pis oddano do składania 19.XI.1976. Pod­
pisano do druku 11.V.1977. Druk ukoń­
czono w czerwcu 1977 r.
Zam. 3694/76
Cena zł 39.—
Rzeszowskie Zakłady Graficzne
Znaczenie żywienia
dla organizmu
Człowiek jest ściśle związany ze środowiskiem, z którego czerpie
energię do życia i działania, dlatego też sposób odżywiania powi­
nien być dostosowany do geograficznego ukształtowania terenu,
klimatu oraz dobrych zwyczajów żywieniowych, przekazanych
przez tradycję.
Prawidłowe żywienie stanowi podstawę zdrowia, pozwala roz­
wijać indywidualne uzdolnienia, decyduje o dobrej kondycji i wy­
dajności pracy. Wpływa na osiąganie sukcesów zawodowych i spo-.
łecznych, zapobiega powstawaniu uciążliwych chorób o charakte­
rze przewlekłym i przedłuża okres aktywności w wieku starszym.
Organizm wymaga stałego dostarczania energii, składników
budulcowych oraz substancji regulujących ważne procesy życiowe.
Dzięki dostatecznej energii dokonuje się każdy ruch czy uderzenie
serca, odbywa praca wszystkich narządów wewnętrznych, utrzy­
muje stała ciepłota ciała.
Nieustanny proces odnawiania złuszczonych nabłonków skóry
i błon śluzowych, działanie gruczołów wewnętrznego wydzielania,
wytwarzanie soku żołądkowego, regeneracja czerwonych i białych
Zgłoś jeśli naruszono regulamin