Claudia_Apetyt_3_2015.pdf

(39300 KB) Pobierz
Napisane ze smakiem
CZERWIEC
LIPIEC
3/2015
z
i
o
ł
a
k
u
c
h
n
zioła w kuchni
i
szparagi, groszek, bób
nalewka z orzechów
HITY
sezonu
KOKTAJLE
owocowe
orzeźwienie
NAJLEPSZE
NA PIKNIK
Tort
truskawkowy
z ricottą,
str. 77
Truskawki
W TYM WYDANIU SMAKUJĄ NAJLEPIEJ
CZERWIEC – LIPIEC 3/2015
p
l
a
c
e
k
łososiem, sycące
placek z
ł
o
s
o
s
i
e
m
s
ce
sałatki,
ą
d
a
domowa lemoniada
serniczki
bomba śmietanowa
francuskie torciki
ZUPA Z KLOPSIKAMI
s. 67
PIECZONA PAPRYKA
s. 83
SZPARAGI W BOCZKU
s. 57
17553790
1
PULPETY Z PESTO
s. 71
KURCZAK PO TAJSKU
s. 85
17553790
Co pysznego przygotowaliśmy
Zachęcamy do zwrócenia szczególnej uwagi na:
Na weekend
Uczta pod chmurką
wcale nie musi ograniczać
się do kanapek i kiełbasek
z grilla. Im bardziej
urozmaicone będzie
piknikowe menu, tym lepiej.
Skorzystajcie z naszych
kuszących propozycji,
a biesiada na trawie
na pewno będzie udana.
Lemoniada imbirowa
Greckie
klimaty, czyli
feta w oliwie
z ziołami
WIELKA BIESIADA
POD GOŁYM NIEBEM
MINUT
PRZYGOTOWANIE 10
ŁATWE
DLA 6 OSÓB
BARDZO
Domowy specjał, który cudownie
i orzeźwia w upalne dni.
chłodzi
i grubo
100 g imbiru, obranego
startego
i pokrojona
1 cytryna BIO, obrana
w cząstki
anej wody
300 ml zimnej przegotow
o
100 g jasnego cukru trzcinoweg
j
1 l schłodzonej wody gazowane
j
lub lemoniady cytrynowe
Zielony dip świetnie
a
sprawdza się jako przekąsk
Zimny cytrynowo-
-imbirowy napój
ie
doskonale gasi pragnien
pl
82
www.ape tytonline.
ną wodę
Imbir, cytrynę i przegotowa
y, wy-
delikatnie miksujemy. Przecedzam
aby wydobyć
ciskając miąższ z cytryny,
cukier
jak najwięcej soku. Dodajemy
aż się rozpuści.
i ponownie miksujemy,
i wstawiamy
Syrop wlewamy do butelki
do lodówki.
y wodą
Przed podaniem rozcieńczam
gazowaną lub lemoniadą.
Do dużego koszyka
pakujemy smakowite
przekąski, domową
lemoniadę i wyborny
deser i ruszamy w plener!
Będzie pysznie.
s. 82.
Z DJ .:
B B S
Paprykowa sałatka
jest idealna do mięs
www.ape tytonline.
pl
83
Kuchnia sezonowa
Delikatny krem
ze szparagów
WARZYWNE
SPECJAŁY
Sałatka z bobu, mięty
i orzeszków laskowych
Szparagi, groszek
i bób królują w tym
sezonie. Proponujemy
przyrządzić z nich
pyszne zupy i sałatki,
a także dodać
do dań mięsnych.
s. 48.
na talerzu
Gdy szparagom w kuchni towarzysz
ą młody groszek i bób,
nie ulega wątpliwości, że wiosna pełną
parą biegnie
do lata. Pędzimy razem z nią, wymyślaj
ąc energetyczne
dania z zielonymi warzywami.
48
www.apetyton line.pl
Z DJ .:
B B S
Zielono
S
www.apetyton line.pl
49
Zanim zaczniecie z nami gotować
czyli co musicie wiedzieć przed przygotowaniem dania
Z NASZYCH PRZEPISÓW
ugotujecie
PATRZCIE NA IKONKI
Dzięki tej ikonce zamieszczonej
pod nazwą przepisu wiadomo,
że danie można bez obaw zamro-
zić i wykorzystać w dowolnym
czasie.
Danie oznaczone w ten sposób
nie nadaje się do zamrożenia.
Zielony znak V to potrawy
wegetariańskie.
ŁYŻKI I ŁYŻECZKI
Jeśli nie podano
inaczej, zakłada się wariant „czuba-
tej”. Poniżej przedstawiono przelicze-
nie łyżeczek/łyżek na gramy:
mąka
8g
25 g
mąka krupczatka
7g
20 g
skrobia
11 g
30 g
sól
9g
30 g
cukier kryształ
10 g
24 g
konfitura (dżem)
15 g
35 g
smaczne dania, jeśli będziecie wybierać
składniki najwyższej jakości, najlepiej
opatrzone napisem „bio”, pochodzące
z upraw, w których nie stosowano sub-
stancji chemicznych i oprysków. Przy-
prawy, zwłaszcza ostre lub o nieznanym
wam smaku, powinno się dodawać we-
dług własnych upodobań. Ilość oleju
do smażenia zależy od rodzaju naczyń,
których się używa. Potrzeba go tyle, że-
by potrawa nie przywierała do patelni.
NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ
JAJKA
Potraw, w których skład wcho-
dzą surowe jajka, nie wolno podawać
niemowlętom, małym dzieciom, kobie-
tom w ciąży, a także osobom starszym
i chorym.
CZAS PIECZENIA I TEMPERATURA
Nie ma dwóch identycznych piekarników.
Z tego powodu podaje się jedynie przy-
bliżoną temperaturę pieczenia. Pamię-
tajcie, że używając funkcji termoobiegu,
obniżamy temperaturę o ok. 20°C.
oczysta zieleń groszku, kusząca
czerwień truskawek i malin, mocno
pomarańczowe młode marchewki...
Wybierzcie się na targ i zobaczcie tę niesa-
mowitą feerię kolorów na straganach. Nie
żałujcie
sobie warzyw i owoców, bo właśnie
teraz jest najlepszy czas, by zajadać się nimi
od rana do wieczora. Na dobry początek
dnia polecamy koktajle, na przykład takie
jak na s. 103. Lekkie, pyszne i dające tyle
energii,
że
wystarczy jej na kilka godzin.
Bo o tej porze roku szkoda czasu na długie
gotowanie. Lepiej zapakować trochę przy-
smaków i wyjechać za miasto. Wśród na-
szych propozycji (s. 82-91) naprawdę jest
w czym wybierać – od przekąsek po słod-
kości. A wszystko apetyczne, kolorowe
i bardzo smaczne. Ci, którzy nie wyobrażają
sobie
życia
bez mięsa, powinni zajrzeć
na s. 64-71. Klopsiki, pulpeciki... mniejsza
o nazwę. Najważniejsze,
że
szybko się je
robi i zawsze się udają. Doprawione ziołami
i podane z młodymi warzywami na pewno
przypadną Wam do gustu. A jeśli chodzi
o deser, są to oczywiście ciasta z truskaw-
kami (s. 76-81). Na ciepłe leniwe popołudnie
do kawy nie ma nic lepszego.
REDAKTOR PROWADZĄCA
Znajdziecie nas na Facebooku:
www.facebook.com/apetytmagazyn
17553790
3
spis treści
Paluszki z kozim serem i miętą
Sałatka szparagowo-tuńczykowa
Azjatyckie pulpeciki
Francuskie torciki fraisier
37
Koktajl
3
6
8
10
52
32
68
Kuchnia
sezonowa
AROMATYCZNE Z NATURY
Mięta, bazylia i kolendra nadają
charakter potrawom
AKSAMITNY JOGURT
Lekki, gładki i zdrowy: w zupie,
sałatce i marynacie
DOMOWA SPIŻARNIA
Nalewka z młodych orzechów
ZIELONE HITY SEZONU
Szparagi, bób i groszek
40
94
98
80
Przewodnik
ZE SKLEPOWYCH PÓŁEK
TEST URZĄDZEŃ
KUCHENNYCH
Sokowirówki na każdą kieszeń
INSTRUKCJA DOTYCZĄCA
KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW
LISTY DO REDAKCJI
PIZZA ZE SZPARAGAMI
Najlepszy przepis czytelniczki
NOWOŚCI I GADŻETY
Akcesoria, dzięki którym
będziesz na czasie
ROZMOWA Z VIP-EM
Dziennikarka Katarzyna Bosacka
opowiada o swojej miłości do
domowego polskiego jedzenia
100 SOMMELIER POLECA WINA
Zielone, białe, różowe i prosecco.
Doskonale podkreślą smak dania
i ugaszą pragnienie
102 ZDROWO I OWOCOWO
Pełne witamin koktajle
idealne na początek dnia
106 ZIOŁOWE SEKRETY
Wizyta w aromatycznym
ogrodzie
110 POCZTÓWKA Z PORTUGALII
112 SŁODKI FINAŁ
Kremowe zabaglione z malinami
46
48
12
Na każdy dzień
14
5 OBIADÓW
W PÓŁ GODZINY
Pomysłowe dania
od poniedziałku do piątku
CYKL DLA MIĘSOŻERCÓW
Robert Makłowicz radzi,
jak wybrać i przyrządzić
pierś z indyka
DODATKI DO DRUGIEGO
DANIA
Kolorowe kompozycje
z młodych warzyw
ZAPASY Z ZAMRAŻARKI
Egzotyczne specjały na zawołanie
Na weekend
60
OBIAD TYLKO WE DWOJE
Kuszące dipy, owoce morza i lody
– te dania rozpalą zmysły
WARIACJE NA TEMAT
PULPECIKÓW
Smakowite mięsne kuleczki,
które nigdy się nie znudzą
LEKCJA GOTOWANIA
Uczymy się od mistrza, jak
perfekcyjnie usmażyć pstrąga
TRUSKAWKOWE
INSPIRACJE
Efektowne ciasta i desery
BIESIADA W PLENERZE
Mnóstwo smakołyków w sam raz
do piknikowego koszyka
64
20
72
na okładce
Tort truskawkowy
s. 77
24
76
Tematy
z okładki
oznaczyliśmy
gwiazdką
26
82
4
www.apetytonline.pl
17553790
Z DJ . :
A R C H I W U M B U R DA , B B S
17553790
Zgłoś jeśli naruszono regulamin