Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania zapasów.pdf

(71069 KB) Pobierz
/
BIBLIOTEKA
<—
5
;
MACIERZY
JF"
p-
POLSKIEJ
—-------
q
)
Nr. 103.
O/
Juliuszow a A lbinow ska
’ Najnowsze sposoby przyrządzania
i przechowywania zapasów domowych
I.
II.
II I.
IV.
V.
IV.
V II.
C zę ść:
C zęść:
C zęść:
C zę ść:
C zę ść:
C zęść:
C zę ść:
Z n a c z en ie i z asa d y p rz y rz ą d z a n ia k o n s e rw .
K o n se rw y z m ięsa.
P rze c h o w y w a n ie jaj, m leka i s e r a .
P rze c h o w y w a n ie tłu szczó w .
K onserw y z w a rz y w .
K o n serw y ow ocow e.
M ydło i k ro c h m a l.
L W Ó W 1917. — N A K Ł A D E M M A C IE R Z Y P O L S K I E ]
GŁÓW NY SKŁAD W ADMINISTRACYI MACIEKZY PO LSK IEJ W GMACHU
SEJMOWYM, W KRAKOW IE W K SIĘGARNI G. GEBETHNERA 1 S-ki
Biblioteka Narodowa
Warszawa
W stęp.
W ojna św iatow a w ykazała dow odnie, jak w iel­
kie znaczenie i zadanie m a racyonalne i należyte
w yżyw ienie ludności i ile może zdziałać kobieta,
gdy sw oje obow iązki w tym względzie pojm ie
i spełni. Dziś okazało się, że to zadanie kobiece
stoi niejako na rów n i z zadaniem m ężów i sy­
nów w alczących w szeregach, bo od należytego
spełnienia obow iązku pozostałej w dom u gospo­
dyni zaw isł w wielkiej części w ynik w ysiłków
szeregów walczących. Podczas gdy jed n ak postęp
w innych dziedzinach pracujących jest nieustają­
cym i wszędzie widocznym , to gospodarstw o do­
m ow e zasklepiło się w raz zdobytym ju ż da­
w no postępie i utknęło w pół drogi, zaś rza­
dko korzysta z najnowszego ogrom nego postę­
pu nauki i wiedzy, ze zdobyczy now ych i naj­
świeższych doświadczeń. Jest zaś konieczną po­
trzebą, aby do tej m rów czej pracy kobiecej
w dziedzinie dom ow ego gospodarstw a w ykorzy­
stać co prędzej w szystkie najnow sze odkrycia
i sposoby nauki i wiedzy i nie zadaw alać się
30001001821711
D r u k a r n ia J a k u b o w s k ie g o i S pn P ie k a r s k a 11
'i 5 8
£ ] 35/ j
J
A
B
5
przez dziesiątki lat dośw iadczeniem daw nem na­
szych babek i prababek, jak to się niestety po­
w szechnie widzi. Zwłaszcza nauka chem ii, tak w a­
żna i w zastosow aniu do artykułów spożywczych,
tak w ielkie ostatnim i czasy zrobiła postępy, że
w ykorzystanie tych zdobyczy'w sposobie odżyw ie­
nia ludzkości je st św iętym obow iązkiem now o­
czesnej kobiety.
Mieć bow iem trzeba zawsze to na uw adze,
że przyroda raz tylko do roku się odnaw ia i raz
tylko do roku obdarza nas now ym i środkam i
żywności. Uniieć zaś uchw ycić te środki w czasie
i sposobie należytym , w szystko z przyrody w y­
korzystać, co się do należytego w yżyw ienia nadaje
i wszystko aż do nowego zbioru tak przecho­
wać, aby nic z zapasów przyrody nie uronić tak,
aby nam zapasy starczyły przez cały okres czasu
koniecznego i nic nie zabrakło, a zdrow ie dom o­
w ników nie ucierpiało, to nasz szczytny obo­
wiązek.
W niniejszym podręczniku staram się, opie­
rając się na daw nych w ypróbow anych dośw iad­
czeniach i zasadach, w skazać postęp w przera­
bianiu i przechow aniu środków żywności, w e­
dle zdobyczy nauki i wiedzy z ostatniej doby.
Dział w ażny o opale opracow any je st w m oim
podręczniku
p.
t. „Piec i K uchnia w dom u
oszczędnym 1 (w yszedł nakładem Macierzy P ol­
1
skiej), zaś sposób prow adzenia dom u i kuchni
dla zdrow ych, leczących się i niem ow ląt w edle
zasad now szych m ieści się w m oim „Domu
O szczędnym 1 (nakład księg. G ubrynowicza i Syna
1
we Lw ow ie). P race te uzupełnia niniejszy pod­
ręcznik.
Dla rodaków z K rólestw a Polskiego doda­
łam w naw iasach, odpow iednio do m iar i w ag
m etrycznych, daty w m iarach i w agach tam że
używ anych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin