TECHNIK PSZCZELARZ,PSZCZELARZ (R.04 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej) Egzamin Praktyczny zad. nr.1 CZERWIEC 2019.pdf

(1723 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2019
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.04-01-19.06
Czas trwania egzaminu:
150 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2019
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 4 strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
1.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
W pasiece „Gucio”, ul. Polna 16, 23-211 Łąki, wykonaj
w podanej kolejności
wskazane prace:
I.
W pasiece podczas kwitnienia rzepaku doszło do podtrucia pszczół środkami ochrony roślin. Wypełnij
Tabelę 1. Objawy zatrucia pszczół środkami ochrony roślin, wpisując znak X w kolumnie P (prawda),
jeżeli podany objaw wskazuje na podtrucie pszczół środkami ochrony roślin lub wpisując znak X
w kolumnie F (fałsz) w przeciwnym wypadku.
na stanowisku egzaminacyjnym przygotowano w pełni wyposażony ul z rodziną pszczelą,
w którym stwierdzono wytrucie pszczół. Wykorzystując go, ścieśnij gniazdo.
do podkarmienia ścieśnionej rodziny pszczelej należy przygotować 0,5 l rzadkiego ciepłego
syropu cukrowego w proporcji 1:1. W tym celu oblicz masę cukru i objętość wody potrzebnych
do sporządzenia 0,5 l tego syropu. Wyniki obliczeń zapisz w Tabeli 2.
Ilość
składników
potrzebnych do przygotowania syropu cukrowego. Sporządź syrop i podkarm ścieśnioną rodzinę
pszczelą.
Uwaga: Zgłoś przez podniesienie ręki Przewodniczącemu Zespołu Nadzorującego wykonanie ścieśniania
gniazda.
II. Przygotuj rodzinę pszczelą do wychowu matek pszczelich w rodzinie bezmatecznej przy zimnej
zabudowie gniazda, a następnie umieść w niej ramkę hodowlaną. W tym celu:
wykonaj jedną ramkę koreczkową z dwoma listewkami, wykorzystując sprzęt i materiały
zgromadzone na stanowisku pracy,
ułóż 8-plastrowe gniazdo rodziny wychowującej. W tym celu wykorzystaj plastry z pierwszej
części zadania.
III. Pasieka „Gucio” otrzymała zamówienie na miód wielokwiatowy w opakowaniu 250 g zebrany podczas
ostatniego sezonu pasiecznego. Zaprojektuj etykietę na słoiki z miodem, zgodnie z obowiązującymi
przepisami odnośnie znakowania produktów spożywczych. Za datę pozyskania miodu przyjmij dzień
egzaminu. Projekt etykiety zapisz w formularzu
Projekt etykiety na słoiki z miodem.
Podczas wykonywania zadania przestrzegaj zasad poprawnej organizacji pracy, bhp i p. poż. oraz ochrony
środowiska. Po zakończeniu wykonywania zadania uporządkuj swoje stanowisko pracy.
Wszystkie formularze do wypełnienia znajdują się w arkuszu egzaminacyjnym.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 min.
Ocenie podlegać będzie 6 rezultatów:
objawy zatrucia pszczół środkami ochrony roślin - Tabela 1,
ścieśnione gniazdo rodziny pszczelej,
ilość składników potrzebnych do przygotowania syropu cukrowego - Tabela 2,
przygotowana ramka z koreczkami i miseczkami do hodowli matek,
układ gniazda do wychowu matek pszczelich w rodzinie bezmatecznej przy zimnej zabudowie
gniazda,
projekt etykiety na słoiki z miodem
oraz
przebieg wykonania syropu cukrowego i doboru środków ochrony indywidualnej.
Strona 2 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Tabela 1. Objawy zatrucia pszczół środkami ochrony roślin
Lp.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Możliwe objawy
Gromadzenie się pszczół na trawie i ziemi nieopodal wylotów uli
Ślady kału na ścianach uli i daszkach
Nabrzmiałe i rozdęte odwłoki pszczół
Duża ilość martwych pszczół przed wylotkami i na trasie lotu
pszczół na pożytek
Mateczniki na ramkach z czerwiem
Mała ilość dorosłych pszczół na ramkach wewnątrz uli
Zapadnięte komórki z czerwiem zakrytym
Brak czerwiu otwartego
Duża ilość trutni w rodzinach
Wysunięty języczek martwych pszczół
P (prawda)
F (fałsz)
Tabela 2. Ilość składników potrzebnych do przygotowania syropu cukrowego
Składniki
Ilość
Jednostka
Woda
Cukier
Miejsce na obliczenia:
Strona 3 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Projekt etykiety na słoiki z miodem
Strona 4 z 4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin