r04-2018-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1278 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2017
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2018
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie arkusza:
R.04-01-18.01
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1: Tabela: Oznaczenie zawartości wody w miodzie
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 w tabeli pomiarów są zapisane co najmniej dwa odczyty z refraktometra
2 wynik pomiarów jest średnią arytmetyczną odczytów z refraktometra
3 wynik jest wyrażony w procentach
4 wynik pomiaru jest zgodny z wynikiem pomiaru uzyskanym przez egzaminatora +/-0,4%
Rezultat 2: Ciasto miodowo-cukrowe
1 ciasto znajduje się w pojemniku.
2 ciasto ma temperaturę ok. 40-45
o
C
3 ciasto jest gładkie, jednolite, bez grudek
4 ciasto ma konsystencję ciasta na makaron
5 ciasto opuszczone z wysokości 50 cm powoli rozpływa się
Rezultat 3: Ramki do ulika weselnego
1 węza jest wtopiona w ramki pasujące do ulika weselnego
2 przygotowane są 4 ramki
3
węza we wszystkich ramkach ma wysokość około 2 cm i szerokość odpowiadającą szerokości ramki. Węza przytwierdzona do snozy ma
szerokość mniejszą od długości snozy o około 2-3 cm.
Strona 2 z 3
Rezultat 4: Ulik weselny
1 ulik weselny jest zamknięty (założony daszek)
2 powałka jest wykonana z foli
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 powałka jest przytwierdzona pinezkami
4 ulik jest czysty, nie lepi się
5 komora pokarmowa w uliku napełniona ciastem miodowo–cukrowym do wysokości wejścia do części gniazdowej
6 ciasto w komorze pokarmowej jest ugniecione (brak szczelin w masie ciasta oraz między ciastem a ścianą)
7 w uliku znajdują się 4 ramki lub snozy z węzą
Przebieg 1: Wykonanie ciasta miodowo-cukrowego i przygotowanie ulika
(ocenić po zgłoszeniu pr zez zdającego)
1 wykonywał zadanie w ubraniu roboczym (nakrycie głowy i biały fartuch)
2 przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta miodowo-cukrowego umył ręce
3 przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta miodowo-cukrowego umył blat do zagniatania ciasta
4 zdezynfekował ulik
5 kontrolował podgrzewanie miodu do konsystencji płynnej
6 użył gorącej wody podczas oczyszczania narzędzi, które miały kontakt z miodem
Egzaminator …………………………………………………………………………….
imię i nazwisko
..........................................................................
data i czytelny podpis
Strona 3 z 3
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin