r04-2017-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1304 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2016
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2017
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie arkusza:
R.04-01-17.06
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1. Ramki koreczkowe
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 Wykonane są dwie ramki z koreczkami i miseczkami
2 W każdej ramce koreczki są przyklejone do dwóch listewek
3 Odległość miedzy listewkami wynosi ok. 90 mm
4 Do każdej listewki przyklejonych jest po 10 koreczków
5 Odstępy pomiędzy koreczkami wynoszą 20-30 mm
6 Wszystkie koreczki przyklejone są w sposób trwały
7 Do każdego koreczka przyklejona jest miseczka
8 Wszystkie miseczki przyklejone są w sposób trwały
Rezultat 2. Zaizolowane mateczniki
1 Każdy matecznik jest zaizolowany
2 Po podniesieniu ramki wszystkie mateczniki pozostają w izolatorach
3 W każdym izolatorze jest pokarm, tzn. ciasto miodowo-cukrowe lub miód
Strona 2 z 5
Rezultat 3. Oznakowana matka pszczela
Zdający rozpoznaje matkę pszczelą i znakuje ją na rysunku w arkuszu egzaminacyjny; należy uznać, gdy zdający oznaczy matkę pszczelą przygotowaną do transportu.
1 Oznakowana jest matka pszczela
2 Oznakowanie ma kolor przypadający na rok egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 Opalitka jest przyklejona na tułowiu
4 Opalitka jest przyklejona centralnie
5 Cała opalitka przylega do rysunku pszczoły
Rezultat 4. Przesyłka z matką pszczelą
1 Klateczka umieszczona jest w kopercie w taki sposób, że nie przesuwa się przy poruszaniu kopertą
2 Na kopercie znajduje się adres odbiorcy: Pszczeli Raj, Alina Pec, 31-283 Pszczeli Raj 15
3 Na kopercie znajduje się ostrzeżenie: „żywe pszczoły”
4
Na kopercie znajduje się informacja, np. „nie przewracać”, "nie pakować do worka pocztowego", "nie trzymać na słońcu"
Kryterium jest spełnione, gdy zdający podał co najmniej jedną informację.
Klateczka jest opisana (co najmniej linia, rasa)
Rasa: krainka, linia kortówka
lub w kopercie umieszczono wypełnione świadectwo
pochodzenia matki pszczelej
5 Koperta ma wywietrzniki (nacięte dziurki).
6
7 W klateczce znajduje się tylko 1 matka pszczela
8 W klateczce znajduje się od 7-11 pszczół robotnic (w zależności od wielkości klateczki)
9 W klateczce nie ma trutni
10
Ciasto miodowo-cukrowe znajduje się w komorze pokarmowej w takiej ilości, że zapełnia całą komorę, ale możliwe jest zamknięcie
klateczki
Strona 3 z 5
Numer
stanowiska
Rezultat 5. Etykiety na opakowaniach z miodami
Na każdej etykiecie znajduje się oznaczenie typu miodu: nektarowy lub spadziowy lub nektarowo-spadziowy, zgodnie z rozpoznaniem
miodu.
Na etykietach zapisany jest gatunek miodu zgodnie ze stanem rzeczywistym
2
Kryterium jest spełnione, jeśli oznaczenie jest zgodne dla co najmniej 4 gatunków miodu.
Zawartość wody w miodzie zapisana na etykiecie jest zgodna ze stanem rzeczywistym
3
Kryterium jest spełnione, jeśli oznaczenie jest zgodne dla co najmniej 3 gatunków miodu.
1
4 Termin przydatności do spożycia dla miodu rzepakowego: miesiąc – maj, rok – rok egzaminu +3 lata
5 Termin przydatności do spożycia dla miodu akacjowego: miesiąc – czerwiec, rok – rok egzaminu +3 lata
6 Termin przydatności do spożycia dla miodu wielokwiatowego: miesiąc – czerwiec, rok – rok egzaminu +2 lata
7 Termin przydatności do spożycia dla miodu gryczanego: miesiąc – sierpień, rok – rok egzaminu +2 lata
8 Termin przydatności do spożycia dla miodu spadziowego: miesiąc – lipiec, rok – rok egzaminu +1 rok
9 Etykiety są przyklejone równo i dokładnie
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Strona 4 z 5
Numer
stanowiska
Przebieg 1. Wykonanie ramek do produkcji matek pszczelich
1 Wykonywał zadanie w ubraniu roboczym, tzn. w fartuchu lub kombinezonie
2 Prace wykonywał spokojnie, ostrożnie postępował z rozgrzanym sprzętem i materiałami
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Przebieg 2. Rozpoznawanie miodów i oznaczenia zawartości wody w miodzie
1 Prace wykonywał w fartuchu do pracy z produktami spożywczymi i w nakryciu głowy
2 Przed przystąpieniem do oznaczenia wody w miodzie umył ręce
3 Do oznaczenia wody w miodzie użył refraktometru
4 Po oznaczeniu wody w miodzie umył i osuszył refraktometr
5 Po wykonaniu zadania uporządkował stanowisko
Egzaminator …………………………………………………………………………….
imię i nazwisko
..........................................................................
data i czytelny podpis
Strona 5 z 5
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin