TECHNIK PSZCZELARZ,PSZCZELARZ (R.04 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej) Egzamin Praktyczny zad. nr.1 CZERWIEC 2017.pdf

(1508 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2016
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.04-01-17.06
Czas trwania egzaminu:
150 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2017
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 3 strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
1.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
Wykonaj 2 ramki koreczkowe, każda po 20 koreczków z miseczkami. Zgłoś, przez podniesienie ręki,
przewodniczącemu zespołu nadzorującego gotowość do oceny.
Koreczki z miseczkami na jednej z wykonanych ramek potraktuj jako mateczniki (na jeden dzień przed
wygryzieniem matki) i dokonaj ich izolacji.
Na rysunku nr 1 rozpoznaj matkę pszczelą i oznakuj ją kolorem obowiązującym w roku odbywania się
egzaminu.
Umieść matkę pszczelą wraz ze świtą w klateczce. Matkę pszczelą przygotuj do wysyłki pocztą. Zapakuj
i opisz przesyłkę. Do wykonania zadania wykorzystaj rysunki pszczół przygotowane na stanowisku
egzaminacyjnym. Wytnij odpowiednie pszczoły, w odpowiedniej liczbie i umieść je w klateczce.
Przygotuj i naklej etykiety na pięciu próbkach miodu. Zapisz na nich: gatunek miodu, zawartość wody
w miodzie oraz termin przydatności do spożycia danego miodu. W tym celu:
rozpoznaj gatunek miodów przygotowanych na stanowisku egzaminacyjnym,
oznacz, za pomocą refraktometru, zawartość wody w miodzie,
określ termin przydatności do spożycia danego miodu (podaj miesiąc i rok).
Dane zamawiającego matkę pszczelą
Pasieka Pszczeli Raj
Alina Pec
31-283 Pszczeli Raj 15
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.
Ocenie podlegać będzie 5 rezultatów:
ramki koreczkowe,
zaizolowane mateczniki,
oznakowana matka pszczela,
przesyłka z matką pszczelą,
etykiety na opakowaniach z miodami
oraz
przebieg wykonania ramek koreczkowych oraz rozpoznawania miodów i oznaczania zawartości wody
w miodzie.
Strona 2 z 3
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Rysunek 1. Matka pszczela ze świtą
Świadectwo pochodzenia matki pszczelej
(może zostać wycięte)
Strona 3 z 3
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin