Knedle ze śliwkami.docx

(12 KB) Pobierz

Knedle ze śliwkami - świetny przepis krok po kroku

Składniki:

·         700 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

·         200-250 g mąki pszennej

·         jedno jajko

·         odrobina soli

Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Siekamy wszystko nożem, żeby składniki się połączyły. Ważne! Kiedy przygotowujemy ciasto, woda na knedle powinna już stać na ogniu - ciasto nie może czekać! Wyrabiamy ciasto.

Żeby knedle były idealne, dodajmy do wody, która zaczyna się gotować, odrobinę mąki ziemniaczanej. Andrzej Polan proponuje też dodać do wody cynamon i cukier wanilinowy. 

Co ze śliwką? Szef kuchni wypełnia śliwki cukrem trzcinowym.

Ciasto kroimy na kawałki, nadziewamy śliwką, lepimy kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin