Knedle ze śliwkami - świetny przepis krok po kroku
Składniki:
· 700 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
· 200-250 g mąki pszennej
· jedno jajko
· odrobina soli
Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko. Siekamy wszystko nożem, żeby składniki się połączyły. Ważne! Kiedy przygotowujemy ciasto, woda na knedle powinna już stać na ogniu - ciasto nie może czekać! Wyrabiamy ciasto.
Żeby knedle były idealne, dodajmy do wody, która zaczyna się gotować, odrobinę mąki ziemniaczanej. Andrzej Polan proponuje też dodać do wody cynamon i cukier wanilinowy.
Co ze śliwką? Szef kuchni wypełnia śliwki cukrem trzcinowym.
Ciasto kroimy na kawałki, nadziewamy śliwką, lepimy kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody.
A-n-i-t-a