Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli - fantastyczne danie!
Tortilla, niebiańskie połączenie jajek i ziemniaków, jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań na świecie.
· Przygotowanie: 20 minut
· Smażenie: 10 minut
· Danie gotowe w: 30 minut
· Liczba porcji: 8
Foto: Mateusz Torbus / Wydawnictwo Buchmann Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli
· 4 spore ziemniaki
· 1 cebula
· 4 łyżki oleju słonecznikowego
· 4 jajka
· sól
· pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki o szerokości 3 mm.
2. Cebulę drobno posiekaj.
3. Rozgrzej na patelni olej, przesmaż je, aż zmiękną, a następnie odcedź (olej zachowaj).
4. W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, dodaj ziemniaki i cebulę i odstaw na 10 minut.
5. Na patelni mocno rozgrzej olej, na którym wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula.
6. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu 10 minut, uważając, żeby danie nie przywarło (możesz od czasu do czasu delikatnie poruszać patelnią).
7. Odwróć tortillę za pomocą talerza: przytrzymaj go nad patelnią, szybko odwróć ją tak, aby tortilla ułożyła się na talerzu do góry nogami, następnie ponownie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i delikatnie zsuń na nią tortillę.
8. Smaż przez kilka minut, do ścięcia się jajek.
9. Możesz jeść gorącą, ale świetnie smakuje letnia. Znakomita z sosem pomidorowym.
Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich
A-n-i-t-a