Tortilla z jajek.docx

(52 KB) Pobierz

Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli - fantastyczne danie!

Tortilla, niebiańskie połączenie jajek i ziemniaków, jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań na świecie.

·         Przygotowanie: 20 minut

·         Smażenie: 10 minut

·         Danie gotowe w: 30 minut

·         Liczba porcji: 8

Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuliFoto: Mateusz Torbus / Wydawnictwo Buchmann Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli

Główne składniki

·         4 spore ziemniaki

·         1 cebula

·         4 łyżki oleju słonecznikowego

·         4 jajka

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania:

·         4 spore ziemniaki

·         1 cebula

·         4 łyżki oleju słonecznikowego

·         4 jajka

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania:

1.      Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki o szerokości 3 mm.

2.      Cebulę drobno posiekaj.

3.      Rozgrzej na patelni olej, przesmaż je, aż zmiękną, a następnie odcedź (olej zachowaj).

4.      W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, dodaj ziemniaki i cebulę i odstaw na 10 minut.

5.      Na patelni mocno rozgrzej olej, na którym wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula.

6.      Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu 10 minut, uważając, żeby danie nie przywarło (możesz od czasu do czasu delikatnie poruszać patelnią).

7.      Odwróć tortillę za pomocą talerza: przytrzymaj go nad patelnią, szybko odwróć ją tak, aby tortilla ułożyła się na talerzu do góry nogami, następnie ponownie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i delikatnie zsuń na nią tortillę.

8.      Smaż przez kilka minut, do ścięcia się jajek.

9.      Możesz jeść gorącą, ale świetnie smakuje letnia. Znakomita z sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin