Sos pieczeniowy - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1507 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Sos pieczeniowy
#####
$
%
3.8
(5 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
55min
Liczba porcji
1
Składniki
40 g oleju
600 g karkówki wieprzowej bez kości i
ścięgien, pokrojonej na 3 cm kawałki
�½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
400 g wody
40 g czerwonego wina, wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
�½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu
mięsnego, wykonanego w TM
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe, suszone
�½ łyżeczki kozieradki, mielonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
muscovado (opcjonalnie)
1 łyżeczka lubczyku, suszonego
(opcjonalnie)
3 łyżeczki wody
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
40 g masła, pokrojonego na kawałki
1000 g wody, do Mycia Wstępnego
50 g octu, do Mycia Wstępnego
Sposób przygotowania
1
Do naczynia miksującego wlać 20
g oleju, dodać 300 g wieprzowiny,
¼ łyżeczki soli i 1 szczyptę
pieprzu, rumienić
Wysokie
Temp..
Mięso przecedzić przez
dolną część przystawki Varoma,
płyn zachować. Zeskrobać
kopystką dno naczynia
miksującego, cząstki
zrumienionego soku z mięsa
przełożyć do zachowanego płynu
(patrz wskazówka).
Do naczynia miksującego wlać
pozostałe 20 g oleju, dodać
pozostałe 300 g wieprzowiny, ¼
łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu,
rumienić
Wysokie temp.
.
Mięso
przecedzić przez dolną część
przystawki Varoma, płyn
zachować. Zeskrobać kopystką
dno naczynia miksującego.
Do naczynia miksującego wlać
płyn z rumienienia mięsa, wodę,
wino, sok z cytryny, dodać
koncentrat bulionu mięsnego, ziele
angielskie, liście laurowe,
kozieradkę, cukier i lubczyk. Na
pokrywę naczynia miksującego
nałożyć dolną część przystawki
Varoma ze zrumienionym mięsem,
gotować na parze
30-35
min/Varoma/obr. 2.
Zdjąć
przystawkę Varoma, odstawić.
Ostrożnie wyjąć ziele angielskie i
liść laurowy, wyrzucić. W miseczce
wymieszać skrobię ziemniaczaną
z wodą.
Do naczynia miksującego dodać
masło, przez otwór w pokrywie
naczynia miksującego podczas
pracy TM stopniowo wlewać
(unikając wlewania mieszanki na
noże) wodę ze skrobią
ziemniaczaną, gotować
5
min/100°C/obr. 2.
Sos
pieczeniowy przelać do sosjerki.
5
Do naczynia miksującego wlać
wodę i ocet, uruchomić
Mycie
Wstępne
.
Sos pieczeniowy podawać na
ciepło bezpośrednio po
przygotowaniu (patrz wskazówka).
2
3
4
6
Wartości odżywcze
na 1 Cały przepis
Kalorie
3638.3 kJ / 869 kcal
Białko
5g
Węglowodany
33 g
Tłuszcz
79 g
Błonnik
3g
Przybory kuchenne
miseczka, sosjerka
Wskazówki i podpowiedzi
Zrumienione mięso można wykorzystać
w innym przepisie, np. "Szarpana
wieprzowina z tortillami Tex-Mex" lub
podać z sosem i wybranymi dodatkami.
Przepis "Szarpana wieprzowina z
tortillami Tex-Mex" znajduje się na
platfromie Cookidoo®.
W punkcie 4. przed wlaniem wody ze
skrobią ziemniaczaną do naczynia
miksującego należy ją przemieszać, aby
mieszanina stała się jednorodna.
Pozostawiona w wodzie skrobia
ziemniaczana rozwarstwia się, co może
doprowadzić do tego, że nie połączy się
właściwie z bazą sosu, a w
konsekwencji sos nie będzie aksamitny.
Po zrumienieniu mięsa, na dnie naczynia
miksującego może powstać cienka
warstwa zrumienionych soków, należy ją
zeskrobać kopystką i przełożyć wraz z
płynem do innego naczynia. Cząstki
zrumienionego soku z mięsa dodają
sosowi dodatkowych walorów
smakowych.
Pozostały sos pieczeniowy można
przelać do foremki do przygotowywania
kostek lodu i zamrozić. Zamrożone
kostki sosu można dodawać osobno do
dań lub podgrzać i wykorzystać jako sos
do wybranych dań.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WYTRAWNE SOSY
12 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Hummus z gotowanych
buraków z pomarańczą
#####
5.0
(
Ostry s
20min
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin