Placki z masy migdałowej po produkcji domowego napoju migdałowego - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1442 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Placki z masy migdałowej
po produkcji domowego
napoju migdałowego
#####
$
%
5.0
(1 ocena )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
30min
Liczba porcji
14 sztuk
Składniki
Napój migdałowy
150 g migdałów, blanszowanych
1000 g wody mineralnej, niegazowanej
Placki
30 g napoju migdałowego
2 jajka
120 g banana, dojrzałego, pokrojonego
na kawałki
60 g mąki pszennej
�½ łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy, do smażenia
owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
Sposób przygotowania
Napój migdałowy
1
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć migdały,
zmielić
10 s/obr. 10.
Migdały
zgarnąć kopystką ze ścianek na
dno naczynia miksującego.
Dodać wodę, zmiksować
1
min/obr. 10.
Dolną część przystawki Varoma
wyłożyć tkaniną tetrową lub
podwójnie złożoną warstwą gazy
(ok. 50 x 50 cm) i wstawić do
miski. Zawartość naczynia
miksującego przelać przez tkaninę
i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w
tkaninie masę migdałową
zachować do wykonania przepisu.
Odlać 30 g napoju migdałowego,
pozostałą część przelać do butelki,
odstawić do lodówki.
2
3
Placki
4
Do naczynia miksującego wlać 30
g napoju migdałowego, dodać
jajka, banan, mąkę i proszek do
pieczenia, wymieszać
15 s/obr. 4.
Składniki zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać masę migdałową,
wymieszać
10 s//obr. 3.
Przełożyć do miski.
Na nieprzywierającej patelni
rozgrzać olej na średniej mocy
palnika. Łyżką nakładać porcje
ciasta, tworząc niewielkie placki Ø
6 cm. Smażyć ok. 2 min z każdej
strony. Usmażone placki odkładać
na talerz wyłożony papierowymi
ręcznikami, aby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu. Podawać
bezpośrednio po przygotowaniu
udekorowane owocami
5
6
Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
491 kJ / 117 kcal
Białko
4g
Węglowodany
8g
Tłuszcz
9g
Błonnik
2.3 g
Przybory kuchenne
tkanina tetrowa, miska, butelka,
nieprzywierająca patelnia, papierowe
ręczniki, kuchenka, lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Pozostałą część napoju migdałowego,
niewykorzystaną w przepisie można
przechowywać w lodówce w szczelnie
zamykanej butelce lub pojemniku do 2-3
dni, stosować jako zamiennik mleka
zwierzęcego w napojach gorących,
koktajlach lub deserach.
Placki można podawać udekorowane
innymi owocami, dżemem lub cukrem
pudrem.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
ZERO WASTE
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Kotlety ruskie
####
#
3.7
#
(
35min
Makar
sosie z
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin