Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1578 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Pasta z pieczonej papryki i
orzechów włoskich
(Muhammara)
#####
$
%
4.0
(4 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1godz. 40min
Liczba porcji
12 porcji
Składniki
oliwa z oliwek, do natłuszczenia
naczynia żaroodpornego i do podania
600 g czerwonej papryki, bez gniazd
nasiennych, przekrojonej na pół
2 - 3 ząbki czosnku
100 g orzechów włoskich, łuskanych
�½ łyżeczki kminu rzymskiego,
mielonego
�½ - ¾ łyżeczki chili, w proszku
¼ - �½ łyżeczki soli
25 g bułki tartej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1
Naczynie żaroodporne natłuścić
oliwą, odstawić. Rozgrzać
piekarnik do temp. 200°C.
Papryki ułożyć w przygotowanym
wcześniej naczyniu skórką do
dołu. Piec ok. 40-50 min (200°C)
lub do momentu, aż skórka mocno
się przyrumieni. Wyjąć z
piekarnika, ostrożnie przełożyć do
foliowego woreczka, zawiązać i
odstawić do ostudzenia.
Ostudzone papryki obrać ze skórki,
pokroić na kawałki.
Do naczynia miksującego włożyć
pieczone papryki, czosnek,
orzechy włoskie, dodać kmin
rzymski, chili i sól, zmiksować
15-
20 s/obr. 10.
Jeśli pasta jest rzadka, dodać
bułkę tartą, wymieszać
10 s/obr. 4.
Pastę z pieczonej papryki i
orzechów włoskich podawać
obficie polaną oliwą.
2
3
4
5
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
742 kJ / 177 kcal
Białko
2.5 g
Węglowodany
8g
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
2g
Tagi
#Walentynki
#łatwy
#wegetariańskie
#przyjęcie
#urodziny
Przybory kuchenne
naczynie żaroodporne, piekarnik
Wskazówki i podpowiedzi
Pastę można podawać z pieczywem np.
chlebkami pita.
Orzechy włoskie można podprażyć na
patelni lub w piekarniku w trakcie
pieczenia papryk. Dzięki temu pasta
będzie bardziej aromatyczna.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
KUCHNIA BLISKIEGO
WSCHODU
11 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Ser do smarowania
#####
3.2
(
1godz.
Koreań
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin