Miękki ser kozi w ziołach - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1367 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Miękki ser kozi w ziołach
#####
$
%
5.0
(4 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
18godz.
Liczba porcji
1
Składniki
1000 g koziego mleka (patrz
wskazówka)
55 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
Miękki ser kozi
1 - 2 szczypty soli, niejodowanej, do
smaku (patrz wskazówka)
Ser kozi w ziołach
1 łyżka mieszanych ziół, suszonych
1 - 2 szczypty soli
Sposób przygotowania
1
Do naczynia miksującego wlać
mleko, podgrzewać
10
min/80°C/obr. 1.
Dodać sok z cytryny, podgrzewać
1 min/80°C/obr. 1.
Przelać do
miski utrzymującej temperaturę
posiłku, przykryć pokrywką lub
talerzem, owinąć 2 ściereczkami
kuchennymi, odstawić na 8 godz.
lub na noc. Koszyczek wyłożyć
podwójną warstwą gazy.
Zawartość miski przelać do
przygotowanego koszyczka,
odstawić na 2 godz. do
odsączenia, upewniając się, że dno
koszyczka nie dotyka odciekającej
serwatki (patrz wskazówka).
2
Miękki ser kozi
3
Odcieknięty ser przełożyć do
szczelnie zamykanego pojemnika,
dodać sól, wymieszać kopystką i
odstawić do lodówki na kolejne 2
godz.
Ser kozi w ziołach
4
Koszyczek wyłożyć podwójną
warstwą gazy. Ser przełożyć do
przygotowanego koszyczka,
koszyczek umieścić w misce,
odstawić do lodówki na kolejne 2
godz.
Na talerz wsypać zioła i sól,
wymieszać. Ser wyjąć z
koszyczka, gazę wyrzucić.
Uformować z sera kształt walca
lub krążka, obtoczyć w ziołach.
Miękki ser kozi w ziołach
przechowywać w szczelnie
zamykanym pojemniku w lodówce,
podawać w temp. pokojowej jako
przekąskę lub dodatek do
wybranych potraw, np. sałatek.
5
6
Wartości odżywcze
na 1 Cały przepis
Kalorie
2261.6 kJ / 538.5 kcal
Białko
32.5 g
Węglowodany
39.3 g
Tłuszcz
27.1 g
Cholesterol
90 mg
Błonnik
5.6 g
Przybory kuchenne
ściereczka kuchenna, miska
utrzymująca temperaturę posiłku, talerz,
szczelnie zamykany pojemnik, miska,
gaza, lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Do przygotowania serów najlepiej
nadaje się świeże, surowe mleko, jednak
najbezpieczniej i najkorzystniej dla
zdrowia jest korzystać z mleka
mikrofiltrowanego i pasteryzowanego w
niskiej
temp. (74°C). |W przypadku korzystania z su
W punkcie 2. koszyczek można
postawić w misce na miarce, aby
zabezpieczyć odciekający ser przed
kontaktem z serwatką.
Ser po obtoczeniu w ziołach w miarę
upływu czasu będzie nabierał
intensywniejszego smaku. W zależności
od osobistych preferencji w punkcie 5.
można zwiększyć ilość soli.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
DOMOWE SERY
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Przyprawa do piernika
#####
4.9
(
5min
Delika
indyka
kostkę
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin