E_Book_2.pdf

(20404 KB) Pobierz
Superfoods
GOTUJ PYSZNIE I ZDROWO
WSTĘP
Hello!
Zapraszamy Was do lektury kolejnego wydania naszego e-booka
kulinarnego, który w całości został poświęcony superfoodom. Z tego
wydania dowiecie się, jak wykorzystać superżywność w prostych przepisach
na każdą okazję: śniadania, lunche, desery czy koktajle.
Pod okiem naszej ambasadorki, Ani Starmach, pokażemy, że można
gotować smacznie, kolorowo i prosto, a jednocześnie z korzyścią dla zdrowia.
Do tego wydania zaprosiliśmy także:
• Pawła Ochmana - @weganon
• Weronikę Młyńczyk - @werka.dietetyk
• Olgę Janiczek - @yanny_the_yanny
Mamy nadzieję, że to wydanie zainspiruje Was do kulinarnych eksperymentów
z SUPERFOODS. Niech z naszą pomocą w twojej kuchni zagoszczą: komosa
ryżowa, surowe kakao, czarnuszka czy acai!
Have Fun!
• WSTĘP •
Smacznego!
A N I A S TA R M AC H
• A N I A S TA R M A C H •
Autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego, jurorka polskich
edycji MasterChef oraz MasterChef Junior. Kucharka, młoda mama,
a przedewszystkim
SUPER Ambasadorka Purella Superfoods.
Ukończyła
roczny kurs w prestiżowej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu w Paryżu.
Odbyła staże w restauracjach krakowskich oraz nagrodzonej gwiazdkami
w przewodniku Michelin francuskiej Lameloise.
„Chcę
dzielić się z innymi moją pasją do gotowania oraz sprawić,
że każdy będzie mógł odnaleźć w sobie pierwiastek kulinarnej fascynacji.”
ŻYCIODAJNY CHLEB
Z SAMYCH ZIAREN
BA BK A PŁ ES ZNIK, BAB KA JAJOWATA, N AS IO N A CH I A,
C UK IER KOKOS OWY, SÓ L H IM AL AJ SK A
SUPER FOOD
30 MIN
WEGAŃSKIE
BEZ JAJEK
BEZ ZBÓŻ
SKŁADNIKI 2 porcje:
1,5 szklanki płatków owsianych
¾ szklanki siemienia lnianego
po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
5 łyżek BABKI PŁESZNIK PURELLA
po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
�½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
�½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
400 ml wody
P R Z Y G O T O WA N I E :
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Orzechy grubo posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce, zalej wodą, odstaw na 30 minut.
Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej namoczone
ziarna, odstaw na dwie godziny.
Po tym czasie masę chlebową umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180 stopni. Piecz 25 minut.
Po tym czasie wyciągnij z foremki i piecz dalej około 35-40 minut.
Po upieczeniu całkowicie ostudź. Chleb smakuje najlepiej następnego dnia
(wtedy też najmniej się kruszy). Zachowuje świeżość nawet do tygodnia!
• A N I A S TA R M A C H •
BROWNIE
KRUS ZONE KA KAO, KA KAO W PROS ZKU,
MĄ KA KOKOS OWA , C UKIE R KOKOS OW Y
SUPER FOOD
15 MIN
WEGAŃSKIE
BEZ ZBÓŻ
BEZ GLUTENU
SKŁADNIKI SUCHE:
50 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
80 g CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
40 g SUROWE KAKAO W PROSZKU PURELLA
SKŁADNIKI MOKRE:
60 g płynnego oleju kokosowego
100 ml ulubionego mleka
3 jajka ekologiczne „0”
+
150 ml powideł śliwkowych
1 łyżka surowego KRUSZONEGO
KAKAO PURELLA
PRZYGOTOWANIE:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki „suche”, w drugiej misce wszystkie
składniki „mokre”
Połącz zawartość obu misek, wymieszaj używając rózgi
Masę przelej do niewielkiej formy
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 30 minut
Po upieczeniu całkowicie ostudź
Przed podaniem wierzch ciasta posmaruj warstwą powideł
i posyp kruszonym kakao
• A N I A S TA R M A C H •
SKŁADNIKI:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin