WYZWANIE-OSZCZEDZANIE-3 (1).pdf

(15323 KB) Pobierz
Pełnoziarnista pita
Potrzebujesz:
na około 4-6 sztuk
Mąka pszenna razowa (typ 2000, możesz także użyć 1850 lub
pomieszać razową z mąką o niższym typie) - 250g
Świeże drożdże - 25g
Cukier - 5g (nie bój się, zjedzą go drożdże!)
Oliwa z oliwek - 10g
Większa szczypta soli
Ciepła woda - około 2/3 szklanki
Wybrane składniki do wypełnienia pity, na przykład w wersji śródziemnomorskiej -
warzywa, feta, oliwki, bazylia; w wersji meksykańskiej - warzywa, mięso mielone
podduszone z pomidorami i ostrymi przyprawami, fasola czerwona, kukurydza.
Pitę możesz wypełnić czym tylko chcesz!
Wykonanie:
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier, zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj oliwę, rozczyn z drożdży i wyrabiając ciasto, stopniowo
dodawaj ciepłą wodę, aby ciasto było gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstaw
do wyrośnięcia na około godzinę, następnie podziel je na równe części i z każdej
części uformuj kulę. Następnie rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Placki po jednym
kładź na mocno rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i co chwilę obracaj na drugą stronę
- po chwili placek spęcznieje jak poduszka, tworząc w środku kieszonkę.
Po wystudzeniu pit, możesz je nafaszerować ulubionymi składnikami.
Bezmięsna grochówka
Potrzebujesz:
na 2 porcje
Groch – 100g
Ziemniaki – 300g
Marchew – 80g
Por (biała część)
Cebula
Oliwa z oliwek – 5g
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, papryka wędzona
Natka pietruszki
Wykonanie:
Groch wymocz 8 godzin wcześniej w wodzie. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę,
pora i czosnek. Dodaj przyprawy i podsmaż jeszcze chwilę. Nie zapomnij o papryce
wędzonej! Dorzuć groch, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew,
zalej wodą 3 centymetry ponad poziom i gotuj do miękkości około 30-40 minut,
aż wszystko będzie miękkie. Zupę podaj z natką pietruszki.
Placki z cukinii
z jogurtem i koperkiem
Potrzebujesz:
na 2 porcje
2 jajka
Cukinia - 160g
Dowolna mąka (np. owsianej, gryczanej, pszennej razowej, żytniej razowej,
osobiście bardzo lubię dodatek mąki z ciecierzycy) - 50-60g
Niewielka cebula
Duży ząbek czosnku
Gęsty jogurt naturalny - 100g
Koperek
przyprawy: sól, pieprz
Oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż posiekaną drobno cebulę. Jajka wymieszaj
ze startą cukinią na drobnych oczkach (jeśli będzie wodnista, odciśnij nadmiar
wody), mąką, przyprawami oraz łyżką posiekanego koperku. Dodaj podsmażoną
cebulę. Łyżką nakładaj placki na patelnię i smaż kilka minut z obu stron. Gotowe
placki podaj z gęstym jogurtem i posyp koperkiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin