z13-2015-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(104 KB) Pobierz
Nazwa
kwalifikacji:
Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy
Oznaczenie
kwalifikacji:
Z.13
Numer
01
zadania:
Kod
arkusza:
Z.13-01-15.01
Lp.
R.1
Rezultaty podlegające ocenie/kryteria oceny
Ocena spełnienia wybranych wymagań bhp na stanowisku pracy sprzedawcy sprzętu AGD
podane 5 założeń spośród: powierzchnia hali 280 m
2
; wysokość pomieszczenia 3,5 m; powierzchnia okien 48 m
2
; podłoga - równa, nieśliska,
niepyląca, odporna na nacisk i ścieranie, łatwa w utrzymaniu czystości; znajduje się apteczka z instrukcją udzielania pierwszej pomocy; są
gaśnice
podane 3 założenia spośród: poziom hałasu w pomieszczeniu 74dB; temperatura powietrza w pomieszczeniu 18°C; równomierność
oświetlenia w pomieszczeniu δ = 0,67; natężenie oświetlenia na hali sprzedaży 380 lx
podane 5 wymagań, przypisanych do odpowiedniego założenia, spośród: powierzchnia – co najmniej 2 m wolnej powierzchni na pracownika;
wysokość pomieszczenia – nie może być mniejsza niż 3 m; powierzchnia okien – stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi powinien
wynosić co najmniej 1:8; podłoga – równa, nieśliska, niepyląca, odporna na nacisk i ścieranie, łatwa w utrzymaniu czystości; apteczka z
instrukcją udzielania pierwszej pomocy – pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom apteczki oraz instrukcje o udzielaniu pierwszej
pomocy; gaśnice: w obiektach muszą być rozmieszczone w miejscach łatwo dostępnych i widocznych
podane 3 wymagania, przypisane do odpowiedniego założenia, spośród: poziom hałasu w pomieszczeniu - poziom ekspozycji na hałas nie
może przekraczać 85 dB; temperatura powietrza w pomieszczeniu - nie może być niższa niż 18°C; równomierność oświetlenia w pomieszczeniu
- co najmniej 0,65, natężenie oświetlenia na hali sprzedaży - 300 lx
wpisane TAK w ocenie spełnienia pięciu wymagań dla założeń z kryterium 1.1
wpisane TAK w ocenie spełnienia trzech wymagań dla założeń z kryterium 1.2
Karta informacyjna o zagrożeniach na stanowisku pracy sprzedawcy sprzętu AGD
w kolumnie 2 wpisane 4 zagrożenia fizyczne, spośród: hałas, pożar, prąd elektryczny, oświetlenie, mikroklimat, promieniowanie
elektromagnetyczne, upadek na tym samym poziomie, upadek na niższy poziom, spadające przedmioty, ostre krawędzie wraz z określeniem
rodzaju czynnika w kolumnie 4 - N lub/i F
w kolumnie 2 wpisane 1 zagrożenie psychofizyczne np.: stres, obciążenia psychiczne, agresja klienta, obciążenie układu mięśniowo
szkieletowego, przeciążenie narządu ruchu wraz z określeniem rodzaju czynnika w kolumnie 4 - PF
w kolumnie 2 wpisane 1 zagrożenie biologiczne np.: bakterie, wirusy, grzyby, lub 1 zagrożenie chemiczne np.: substancje chemiczne, środki
czystości wraz z określeniem rodzaju czynnika w kolumnie 4 - B lub CH
w kolumnie 3 dla każdego z 4 podanych (w kryterium 2.1) zagrożeń fizycznych lub/i niebezpiecznych wpisane min. 1 źródło zagrożenia
w kolumnie 5 dla każdego z 4 podanych (w kryterium 2.1) zagrożeń fizycznych lub/i niebezpiecznych wpisany min. 1 możliwy skutek zagrożenia
w kolumnie 3 wpisane min. 1 źródło dla podanego zagrożenia psychofizycznego
w kolumnie 5 wpisany możliwy skutek dla podanego zagrożenia psychofizycznego
w kolumnie 3 wpisane min. 1 źródło dla podanego zagrożenia biologicznego lub chemicznego
w kolumnie 5 wpisany możliwy skutek dla podanego zagrożenia biologicznego lub chemicznego
Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy sprzedawcy sprzętu AGD metodą Wstępnej Analizy Zagrożeń (PHA) oraz sposoby
zmniejszenia ryzyka
w kolumnie 3 wpisany stopień szkód (1-6) dla podanych 4 zagrożeń fizycznych lub/i niebezpiecznych
w kolumnie 4 wpisane prawdopodobieństwo szkód (1-6) dla podanych 4 zagrożeń fizycznych lub/i niebezpiecznych
w kolumnie 3 wpisany stopień szkód (1-6) dla podanego zagrożenia psychofizycznego
w kolumnie 4 wpisane prawdopodobieństwo szkód (1-6) dla podanego zagrożenia psychofizycznego
w kolumnie 3 wpisany stopień szkód (1-6) dla podanego zagrożenia biologicznego lub chemicznego
w kolumnie 4 wpisane prawdopodobieństwo szkód (1-6) dla podanego zagrożenia biologicznego lub chemicznego
w kolumnie 5 wpisane poprawnie obliczone wartości ryzyka oraz określone zostało czy jest to ryzyko małe, średnie, czy duże dla podanych 4
zagrożeń fizycznych lub/i niebezpiecznych
w kolumnie 5 wpisana poprawnie obliczona wartość ryzyka oraz określone zostało czy jest to ryzyko małe, średnie, czy duże dla podanego
zagrożenia psychofizycznego
w kolumnie 5 wpisana poprawnie obliczona wartość ryzyka oraz określone zostało czy jest to ryzyko małe, średnie, czy duże dla podanego
zagrożenia biologicznego lub chemicznego
w kolumnie 6 dla podanych 6 zagrożeń wpisane sposoby zmniejszenia ryzyka, np. utrzymanie czystości podłóg, zachowanie ostrożności,
stosowanie sprawnych drabin, stosowanie zabezpieczeń antyporażeniowych, dbanie o czystość, stosowanie prawidłowo dobranych punktów
świetlnych, monitoring, zapewnienie pełnej obsługi, przestrzeganie norm transportu indywidualnego.
Łączna ocena ryzyka zawodowego wraz z uzasadnieniem oraz propozycja działań profilaktycznych zmniejszających poziom ryzyka na
stanowisku pracy sprzedawcy sprzętu AGD
podana łączna ocena ryzyka zawodowego: małe – akceptowalne (dopuszczalne) lub ryzyko średnie – akceptowalne (dopuszczalne)
zapisane logiczne uzasadnienie łącznej oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy sprzedawcy AGD (wynikające z dokonanej oceny ryzyka
dla poszczególnych zagrożeń)
podane minimum cztery działania profilaktyczne zmniejszające poziom ryzyka zawodowego na stanowisku pracy sprzedawcy sprzętu AGD
2
1.1
1.2
1.3
1.4
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1.5
1.6
R.2
2.1
2.2
2.3
2.4
2.5
2.6
2.7
2.8
2.9
R.3
3.1
3.2
3.3
3.4
3.5
3.6
3.7
3.8
3.9
3.10
R.4
4.1
4.2
4.3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin