Kostka owocowa (1).doc

(230 KB) Pobierz

Kostka owocowa

http://zjemto.blox.pl/resource/P6183454a.jpg

Składniki:

·                      6 galaretek (fioletowa, turkusowa, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)

·                      100 ml śmietany kremówki

·                      25 dkg truskawek

·                      25 dkg borówek

·                      25 dkg brzoskwiń

Sposób wykonania:

Przygotować naczynie i wyłożyć je folią spożywczą. U mnie o wielkości 30x22 cm.

Na dnie ułożyć borówki. Galaretkę fioletową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Lekko przestudzić, zalać owoce i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje ( a nie trwa to długo, bo rozpuszczona jet w 1/2 płynu niż normalnie być powinna ) przygotować następną.

Turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody, lekko przestudzić i dodać 50 ml kremówki. Dobrze wymieszać i wylać na fioletową, gdy jest już zastygnięta.

Zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody, przestudzić i wylać na zastygniętą turkusową.

Brzoskwinie pokroić w plastry, ułożyć na zielonej galaretce i zalać żółtą, rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody i przestygniętą.

Pomarańczową zalać 250 ml wrzątku, przestudzić, dodać 50 ml kremówki, wymieszać i wylać na zółtą.

Na ostatniej warstwie poukładać truskawki pokrojone w plastry i zalać czerwoną galaretką ( rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić).

Umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny.

Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin