ciasto kawowe bez pieczenia (1).pdf

(358 KB) Pobierz
ciasto kawowe bez pieczenia
Autor:
smaki-katriny
Przepisów:
157
Ocena:
2988
> 6 os.
30 min
łatwe
tanie
Składniki:
* PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ ok 22x35
ok 500g herbatników maślanych
-1 paczka herbatników kakaowych
-330ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy
-1 łyżka cukru pudru -troszkę
czekolady mlecznej do posypania
ciasta
MASA -1 litr mleka -4 żółtka -2 budynie
śmietankowe po 40g
-1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru
-250g masła lub margaryny
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu
crema
-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu.
Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-)
Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki
mleka,nie może być żadnych grudek.
Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia.
Następnie budyń studzimy.Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na
gładką masę,
następnie dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń. Na koniec dodajemy kawę i
wszystko miksujemy.
2
Dno blaszki wykładamy folią aluminiową.
następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.
3
Krem dzielimy na pół.
Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.Następnie
wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.
4
I dajemy resztę kremu.
Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.Do schłodzonej śmietany 30%
dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy.
Ubijamy na sztywną masę.Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy
startą czekoladą mleczną.
I nasze ciasto gotowe :-)
5
Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Ciasto smakuje cudownie, nutka
kawy jest bardzo dobrze wyczuwalna, pięknie się kroi, i pięknie wygląda.
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin