Ciasto kawowe bez pieczenia1 (1).pdf

(226 KB) Pobierz
Ciasto kawowe bez pieczenia
Autor:
ErJot
Przepisów:
420
Ocena:
2425
5-6 os.
30 min
łatwe
przystępne
Składniki:
herbatniki /na dwie warstwy/
biszkopty
wiśnie drylowane /z kompotu lub
nalewki/ 1 szklanka
masa kawowa:
masło 20 dag
budyń śmietankowy 1 op
mleko 0,5 litra
cukier puder 1 łyzka
kawa rozpuszczalna 1 płaska łyżka
wrzątek 2 łyżki
poncz:
herbata 1/3 szklanki
rum 2 łyżki
polewa:
czekolada mleczna 1 szt
mleko 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1
Ciasto przygotowywałam na blaszce o wymiarach 4 herbatniki na 4 herbatniki.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu: z 0,5 l zimnego mleka odlewamy o,5
szklanki. Pozostałe mleko zagotowujemy /jeśli jest bez cukru dodajemy zalecaną ilość cukru/.
Do gotującego się mleka wlewamy pozostałe 0,5 szklanki mleka z dodanym i wymieszanym
proszkiem budyniowym i energicznie mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do
wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem /2 łyżki/ i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy mikserem z dodatkiem cukru pudru na gładki krem. Następnie ciągle
ucierając małymi porcjami dodajemy zimny budyń. kiedy krem już będzie jednolity na koniec
dodajemy wystudzony napar kawowy i dokładnie mieszamy.
Na blaszce układamy 1 warstwę herbatników a na nich rozsmarowujemy połowę masy
kawowej.
Biszkopty zanurzamy w ponczu /herbacie wymieszanej z rumem/ i układamy na masie
kawowej tak by biszkopt znalazł się centralnie nad herbatnikiem co ułatwi krojenie ciasta.
Miedzy biszkoptami układamy odsączone wiśnie.
Na biszkoptach i wiśniach rozsmarowujemy resztę kremu kawowego i przykrywamy warstwą
herbatników.
.
2
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy. Ciągle mieszając
roztapiamy czekoladę i łączymy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin