115.c-florysta.doc

(70 KB) Pobierz
Standard wymagań – egzamin czeladniczy

Standard wymagań – EGZAMIN CZELADNICZY –  zawód: FLORYSTA (Kod: 347101)

Wnioskodawca – Dolnośląska Izba Rzemieślnicza w Przedsiębiorczości we Wrocławiu opracowały:  dr inż. Regina Dębicz, mgr inż. Grażyna Korzekwa, mistrz florystyki Dorota Kwiotek

przyjął:  Zarząd ZRP - Uchwała Nr 8”  z dnia 25 września 2009 r.

 

 

 

115/c

Standard wymagań- egzamin  czeladniczy

dla zawodu

FLORYSTA

 

Kod z klasyfikacji zawodów

i specjalności dla potrzeb rynku pracy

 

 

Kod z klasyfikacji zawodów

szkolnictwa zawodowego

 

343203 (*

(347101) (**

 

347 [09]

 

Egzamin przeprowadzany jest w dwóch etapach:

etap praktyczny: polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych sprawdzających umiejętności praktyczne

etap teoretyczny: odbywa się w dwóch częściach; pisemnej i ustnej

 

w części pisemnej kandydat udziela odpowiedzi na pytania z zakresu tematów:

-          rachunkowość zawodowa

-          dokumentacja działalności gospodarczej

-          rysunek zawodowy

-          zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej

-          podstawowe zasady ochrony środowiska

-          podstawowe przepisy prawa pracy

-          podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania  przedsiębiorstwem

 

w części ustnej kandydat odpowiada na pytania z zakresu następujących tematów:

-          technologia

-          maszynoznawstwo

-          materiałoznawstwo

 

* )   -   rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej  z dnia 27 kwietnia 2010r. w sprawie klasyfikacji  zawodów  i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu  jej stosowania (Dz. U. Nr 82, poz. 537)

- obowiązuje od 1 lipca 2010 r.

 

** )  -  rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 8 grudnia 2004r.  w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (Dz. U. Nr 265, poz. 2644  oraz z 2007r. Nr 106, poz. 728)

___________________________________________________________________

Zadania do etapu praktycznego i pytania do etapu teoretycznego przygotowywane są na podstawie standardu wymagań ustalonego przez Związek Rzemiosła Polskiego

(Ustawa o rzemiośle z dnia 22 marca 1989,

tekst jednolity:  Dz. U. Z 2002r Nr  112, poz. 979, ze zm. Dz.U. z 2003 Nr 137, poz. 1304)

 

---------------  wrzesień  2009 r. ----------------------

 

 

I. ETAP teoretyczny (część pisemna i ustna egzaminu)

 

Zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji w zawodzie.

 

Kandydat powinien umieć :

1.     Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych, a w szczególności: wyjaśniać definicje i pojęcia stosowane we florystyce,  rozpoznawać rodzaje, gatunki i odmiany roślin ozdobnych stosowanych w dekoracjach roślinnych oraz określać ich walory dekoracyjne i użytkowe;

 

1.1. określać czynniki siedliska wpływające na wzrost roślin i ich dekoracyjność

1.2. określać czynniki wpływające na trwałość kwiatów i zieleni ciętej

1.3.    klasyfikować materiał dekoracyjny i techniczny oraz pojemniki stosowane w dekoracjach roślinnych oraz określać ich przydatność

1.4.    rozpoznawać narzędzia i urządzenia stosowane we florystyce

1.5.    określać warunki przechowywania materiału florystycznego roślinnego i nieroślinnego

1.6.    stosować informacje zawarte w normach, instrukcjach i przepisach dotyczących obrotu materiału florystycznego, tworzenia i przygotowania do sprzedaży wyrobów florystycznych

1.7.    rozróżniać techniki stosowane w dekoracjach roślinnych

1.8.    klasyfikować i rozpoznawać formy dekoracji  roślinnych współczesnych i historycznych

1.9.    klasyfikować i rozpoznawać elementy kompozycji w dekoracjach roślinnych

1.10.                    charakteryzować style kompozycji roślinnych.

 

2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:  dobierać elementy kompozycji przy tworzeniu dekoracji roślinnych zależnie od okazji, warunków otoczenia stylu i rodzaju dekoracji;

              2.1 dobierać materiał roślinny do tworzenia dekoracji roślinnej zależnie od               stylu i rodzaju dekoracji, okazji, sezonu, warunków

                2.2 dobierać materiał dekoracyjny zależnie od rodzaju dekoracji, okazji,               sezonu,   warunków

              2.3 dobierać materiał techniczny zależnie od rodzaju dekoracji, okazji, sezonu,               warunków

              2.4 dobierać narzędzia i urządzenia niezbędne do wykonywania dekoracji               roślinnej

              2.5 dobierać zasady kompozycji zależnie od stylu i rodzaju dekoracji roślinnej              2.6 dobierać techniki stosowane przy tworzeniu dekoracji roślinnych zależnie               od rodzaju dekoracji roślinnej, stosowanego materiału

              2.7 wybierać materiał roślinny i nieroślinny odpowiednio do dekoracji               roślinnych zależnie od okazji, sezonu, przyjętej techniki, stylu i formy

              2.8 dobierać materiał roślinny do kompozycji z roślin doniczkowych w               pojemniku uwzględniając ich właściwości , wymagania, oraz warunki               otoczenia.

 

3.    Bezpiecznie wykonywać zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w szczególności:

 

3.1 stosować przepisy bhp, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska we florystyce

3.2 przewidywać zagrożenie zdrowia i bezpieczeństwa człowieka wynikających z wykonywania prac florystycznych

3.3 przewidzieć procedury postępowania w razie wypadku przy pracy i innych       zagrożeniach zdrowia i bezpieczeństwa.

 

 

Zakres wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą

 

Kandydat powinien umieć:

 

1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel, wykresów, a w szczególności: rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z obszaru funkcjonowania gospodarki tj. prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej:

 

1.1   rozróżniać dokumenty związane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem i               wykonywaniem działalności gospodarczej

1.2   identyfikować i analizować informacje dotyczące wymagań i uprawnień                          pracownika, pracodawcy, bezrobotnego i klienta.

 

2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności: analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej rozróżniać skutki wynikające z nawiązania stosunku pracy

 

 

 

II. ETAP praktyczny egzaminu obejmuje praktyczne umiejętności z zakresu kwalifikacji w zawodzie, objęte tematem: wykonanie określonego wyrobu florystycznego zgodnie z rysunkiem lub wzorem.

 

Kandydat powinien umieć:

1. Planować czynności związane z wykonaniem zadania:

1.1  sporządzić plan działania

1.2  sporządzić wykaz niezbędnych materiałów roślinnych i nieroślinnych, narzędzi

1.3  wykonać niezbędne obliczenia, rysunki lub szkice pomocnicze.

 

2.     Organizować stanowisko pracy:

              2.1. zgromadzić i rozmieścić na stanowisku pracy materiały, narzędzia i sprzęt               zgodne z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony               przeciwpożarowej

              2.2.  sprawdzić stan techniczny narzędzi i sprzętu

              2.3. dobrać odzież roboczą i środki               ochrony indywidualnej

 

 

3.    Wykonać zadanie egzaminacyjne z zachowaniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska i wykazać się umiejętnościami objętymi tematem:

 

3.1  wykonanie określonego wyrobu florystycznego zgodnie z rysunkiem lub wzorem

3.2  przygotować materiał roślinny i nieroślinny i wykonać: bukiet, kompozycję w naczyniu, nasadzenie z roślin doniczkowych, pracę dowolną (z działu: florystyka ślubna lub florystyka żałobna lub dekoracja wnętrz lub dekoracja stołu)

3.3  dobrać odpowiednie narzędzia pracy i oprzyrządowanie pomocnicze

3.4  dokonywać bieżącej kontroli wytwarzanego wyrobu

3.5  utrzymywać ład i porządek na stanowisku pracy

3.6  wykonać zadanie w przewidzianym czasie

3.7  uporządkować stanowisko pracy, oczyścić narzędzia i sprzęt, rozliczyć materiały i zagospodarować odpady

 

 

4. Prezentować efekt wykonanego zadania:

3.8  uzasadnić sposób wykonania zadania

3.9  ocenić efekt wykonanego zadania

 

 

Niezbędne wyposażenie stanowisk do wykonania zadań egzaminacyjnych objętych tematem – wykonanie określonego

wyrobu florystycznego zgodnie z rysunkiem lub wzorem :

 

              Pomieszczenie spełniające wymagania wynikające z przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska i organizacji pracy. Stół, na którym będą wykonywane zadania egzaminacyjne.

 

Podstawowe narzędzia: nożyk florystyczny, sekator, obcęgi do drutu, kombinerki, penseta, pistolet do kleju, nóż do gąbki, stojak do bukietu ślubnego ( statyw ).

 

Środki techniczne: gąbka kwiatowa, drut o różnej długości i twardości, folia, konewka, spryskiwacz, rafia syntetyczna, sznurki, taśma kotwica”, taśma florystyczna kauczukowa, taśma florystyczna papierowo-woskowa, klej do żywych kwiatów, klej poliestrowy, fix- plastelina florystyczna, pinhold ( jeżyk ), siatka druciana, patyczki różnej długości i grubości, dwustronna taśma klejąca. Pojemniki: pojemniki na kwiaty, łodygi, i liście, pojemnik do moczenia gąbki, pojemniki techniczne – plastikowe wazony, kosze wiklinowe, dzbany i inne naczynia ozdobne.  Akcesoria dodatkowe: wstążki, rafia naturalna, ozdobna, sznury ozdobne, gąbka ozdobna, świece, preparaty przedłużające świeżość roślin, ozdoby

 

 

 

 

Związek Rzemiosła Polskiego  – Warszawa,  wrzesień 2009 r.

 

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin