DEKORACJE STOŁU.doc

(40 KB) Pobierz
Temat: Dekoracje stołów

 

Temat: Dekoracje stołów

 

1.   Znaczenie dekorowania stołów kwiatami

·       Zwyczaj przystrajania stołów kwiatami, ziołami i płatkami kwiatów, znany był już w antycznej Grecji  i starożytnym Rzymie

·       Na stoły rozsypywano po prostu płatki kwiatów, głównie róż. Wierzono, że kwiaty ze swą czarodziejską mocą mogą oddziaływać na biesiadników

·       Czasami gości dekorowano girlandami ( zdarza się to i teraz) z róż zawieszanymi na ich szyjach

·       Dawniej przystrajanie stołów było domeną bogatych ludzi, dziś zakup bukietu stał się elementem cotygodniowych zakupów

·       Niedrogie kwiaty są dziś dostępne dla każdego przez cały rok

·       Dekorowanie stołów kwiatami ma na celu stworzenie miłego nastroju  podczas spożywania posiłku oraz podkreślenia uroczystego charakteru spotkania

·       Najczęściej dotyczy to wesel, komunii, bankietów, wyjątkowych spotkań

·       Coraz częściej spotykamy kwiaty na stole także bez specjalnej okazji – na co dzień

·       Nie polecane są kompozycje na stół z roślin sztucznych w plastikowych naczyniach

·       Zaleca się, aby każda dekoracja stołu, nawet najskromniejsza, była wykonana ze świeżych, ciętych kwiatów

 

2.   Zasady wykonywania dekoracji na stoły

·       Aranżacja florystyczna stołu – zwłaszcza na wyjątkowe okazje – zależy od kilku czynników:

a)   sytuacji i charakteru uroczystości,

b)  wyglądu i wielkości stołu,

c)   zastawy stołowej, obrusów i serwetek,

d)  rodzaju użytych naczyń na rośliny,

e)   rodzaju użytego materiału roślinnego,

f)    ilości miejsca przeznaczonego na dekoracje roślinne,

g)  aktualnej mody florystycznej,

h)  upodobań odbiorców zamawiających dekorację roślinną

·       dekoracje nie mogą przeszkadzać siedzącym przy stole

·       powinny sięgać poniżej linii wzroku, tak aby osoby siedzące na przeciwko siebie mogły się wzajemnie kontaktować

·       kwiaty nie mogą pachnieć zbyt intensywnie ani pylić

·       kompozycje powinny tak być zaaranżowane, żeby nie stykały się z  żywnością

·       dekoracja stołu powinna być kompozycją wielostronną, oglądaną ze wszystkich stron

·       w kompozycji roślinnej na stole nie może być widać żadnych środków technicznych (gąbki florystycznej, drutów montażowych, kleju), łodygi nie powinny krzyżować się, elementy większe i cięższe nie mogą zasłaniać drobniejszych i lżejszych

 

3.   Rodzaje kompozycji do dekoracji stołów

 

  • Kompozycje w naczyniach

           - okrągłe o symetrii promienistej na stoły kwadratowe i okrągłe

           - w kształcie elipsy na stoły prostokątne i owalne

           - paralelneżnej długości, przypominające naturalnie rosnące rośliny do wyznaczonej wysokości

           - aranżacje umieszczone wysoko ponad głowami osób siedzących w wysokich, wysmukłych, szklanych wazonach

           - niewielkie wazoniki kwiatowe - jako drobne dekoracje

           - pucharki z bukiecikami drobnych kwiatów, np. konwalii, stokrotek, szafirków

           - kompozycje w płytkich, szklanych, prostych naczyniach z pływającymi pojedynczymi rozwinętymi kwiatami np. słonecznika, róży

 

  • Aranżacja stołu pojedynczymi kwiatami

Stosuje się tutaj:

- technikę watowania końców łodyg,

- woskowania szypułek kwiatowych,

- umieszczania roślin w zakorkowanych fiolkach (z otworem na łodygę)

Używa się tu przede wszystkim roślin charakteryzujących się dużą trwałością np. storczyki

 

  • Aranżacja stołu różnej długości pędami

- pędami z liśćmi lub bez liści

- pędami np. szparagów, winorośli, bluszczy, mulenbekii, gipsówki, zatrwianów, szarłatów

 

  • Przypinki z kwiatów

- dekoruje się nimi obrączki na serwetki, kieliszki nowożeńców, nakrycie jubilata czy solenizanta

 

  • Girlanda

- girlandą płaską zdobi się brzeg obrusa (najczęściej na weselach)

- można też girlandę umieścić na środku stołu

- ze względu na dość dużą pracochłonność  obecność girland kojarzona jest z wyjątkowo uroczystym charakterem spotkania

 

  • Aranżacja stołu roślinami doniczkowymi

- dekorację może stanowić kwitnąca drobnokwiatowa róża, obsypana kwiatami azalia, cyklamen, storczyk, zaopatrzone w dekoracyjną osłonę na doniczkę

- szczególnie polecane do dekoracji stołu są kompozycje z kwitnących roślin cebulowych: narcyzów, tulipanów, szafirków, konwalii, hiacyntów

- walory estetyczne mają także rośliny ozdobne z liści

  • Inne aranżacje stołów

 

Podsumowanie

Dekorowanie stołów kwiatami odgrywa w życiu ludzi wyjątkową rolę. Stół służy nie tylko do spożywania posiłków i do pracy, ale także do prowadzenia rozmów, kontaktowania się, konsultacji, wspólnych działań. Dzięki kwiatom można stworzyć warunki, które odprężają, wprowadzają dobry nastrój, komfort psychiczny i kontakt z naturą

Zgłoś jeśli naruszono regulamin