TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (TG.15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych) Egzamin Praktyczny PAŹDZIERNIK 2013.pdf

(726 KB) Pobierz
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Nazwa kwalifikacji:
Organizacja
żywienia
i usług gastronomicznych
Oznaczenie kwalifikacji:
T.15
Numer zadania:
01
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Układ graficzny © CKE 2013
Miejsce na naklejkę
z numerem PESEL i z kodem
ośrodka
T.15-01-13.10
Czas trwania egzaminu:150
minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2013
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
1. Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
symbol cyfrowy zawodu,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu część praktyczną egzaminu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera
7
stron i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego część
praktyczną egzaminu.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten nie
jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez podniesienie
ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania egzaminu.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Zadanie egzaminacyjne
Wykorzystując ofertę kulinarną oraz propozycję usług dodatkowych firmy cateringowej przygotuj
kalkulację dwudniowego pobytu dla grupy 24 osób. Kalkulacja powinna uwzględniać: lekkostrawne menu
– całkowity koszt konsumpcji nie powinien przekroczyć 92 zł od osoby. Całkowity koszt pobytu nie może
przekroczyć sumy 10 588 zł, zamawiającemu zależy na pełnym asortymencie usług mieszczących się
nieprzekraczalnym koszcie.
W oparciu o ofertę firmy (załącznik 1) zaproponuj menu (tabela 1):
1 dzień: obiad (zupa, danie zasadnicze, deser, sok, woda), kolacja (zakąska zimna i gorąca, woda i sok).
2 dzień: zestaw
śniadaniowy.
Sporządź kalkulację wyżywienia dla jednej osoby (tabela 2).
Oblicz całkowitą kalkulację finansową (tabela 3) uwzględniającą menu (załącznik 1) i usługi dodatkowe
(załącznik 2).
Sporządź wykaz ilości zastawy stołowej do zaplanowanego obiadu (tabela 4) wykorzystując załącznik 3.
Strona 2 z 7
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Załącznik 1.
Oferta kulinarna firmy cateringowej "Vega"
Grupa potraw/
napojów
Nazwa potrawy
Jajecznica z boczkiem, pieczywo
żytnie,
masło, sałata z pomidorami, herbata
z cytryną
ZESTAWY
ŚNIADANIOWE
Jaja po wiedeńsku, szynka drobiowa, pieczywo pszenne, masło, sałata, rozcieńczony
sok pomarańczowy, kawa zbożowa z mlekiem
Omlet francuski, szynka wieprzowa, sałata z pomidorami, pieczywo pszenne, masło,
kawa naturalna
Schab w galarecie
Półmisek serów
ZAKĄSKI
ZIMNE
Tatar z
łososia
Pieczywo
Masło
Panierowany camembert z sosem
żurawinowym
ZAKĄSKI
GORĄCE
Roladki cielęce ze szpinakiem
Filet z halibuta w sosie
śmietanowym
z warzywami
Żurek
ZUPY
Fasolowa
Pomidorowa z ryżem
Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej
DANIA
ZASADNICZE
Pstrąg gotowany w jarzynach, ziemniaki z wody, surówka buraczki z jabłkiem
Bryzol wołowy, ziemniaki pieczone, buraczki zasmażane
Galaretka z czarnej porzeczki
DESERY
Krem pomarańczowy
Lody waniliowo-czekoladowe z owocami
Woda gazowana
NAPOJE
Woda niegazowana
Soki owocowe rozcieńczone
Cena
1 porcji
15 zł
13 zł
14 zł
6 zł
8 zł
12 zł
1 zł
1 zł
10 zł
14 zł
18 zł
12 zł
10 zł
8 zł
22 zł
25 zł
28 zł
6 zł
8 zł
12 zł
4 zł
4 zł
5 zł
Strona 3 z 7
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Załącznik 2.
Wykaz usług dodatkowych oferowanych przez firmę cateringową "Vega"
Usługa
Transport (dla 24 osób)
Parking (dla 24 osób)
Pokój 2-osobowy
Zabieg w SPA - 1 osoba
Jacuzzi - 6 osób
Nordic walking (dla 24 osób)
Aerobik w basenie z instruktorem -1 osoba
Cena
600 zł
100 zł
240 zł
160 zł
120 zł
240 zł
10 zł
Załącznik 3.
Wykaz zastawy stołowej
Lp.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Nazwa zastawy stołowej
podtalerz
nóż do ryby
widelec do ryby
nóż stołowy duży
widelec stołowy duży
łyżka
stołowa
średnia
łyżka
stołowa duża
widelczyk deserowy
łyżeczka
deserowa
szklanka
goblet
pucharek szklany z podstawką
bulionówka z podstawką
talerz głęboki
talerz zakąskowy
talerz płaski
talerz deserowy
talerzyk do pieczywa
Strona 4 z 7
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:

propozycja menu (Tabela 1),

propozycja menu lekkostrawnego wraz z kalkulacją kosztów na 1 osobę (Tabela 2),

całkowita kalkulacja finansowa pobytu dla 24 osób (menu i usługi dodatkowe) (Tabela 3),

wykaz ilości zastawy stołowej do zaplanowanego menu obiadowego dla 24 osób (Tabela 4).
Tabela 1.
Propozycja menu
Menu obiadowe
Nazwa potrawy/napoju
Obiad
Kolacja
Śniadanie
Strona 5 z 7
Plik pobrany ze strony
www.EgzaminZawodowy.info
Zgłoś jeśli naruszono regulamin