Smażone udka drobiowe.docx

(11 KB) Pobierz

Smażone udka drobiowe

 

Składniki: / 8 udek kurcząt ✓ 2 łyżki musz:
tardy miodowej łyżeczka koncentratu
pomidorowego ✓ 2 łyżki sosu sojowego
✓ 2 łyżki soku z cytryny ✓ łyżeczka ziół pro-
wansalskich l ✓ pieprz kajeński
✓ 9-10 łyżek masła.
Przygotowanie:

1 Wymieszać musztardę z 4 łyżkami płynnego masła,
koncentratem pomidorowym, soseni. sojowym, so-
kiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, szczyptą so-
li oraz pieprzu. Udka kurcząt grubo posmarować ma-
rynatą i odstawić pod przykryciem do lodówki na co
najmniej 30 minut.

2 Na głębokiej patelni rozgrzać 5-6 łyżek masła.
Włożyć udka i smażyć około 20 minut na średnim
ogniu ze wszystkich stron na rumiano, kilka razy je
obracając, by równomiernie się usmażyły.

3 Usmażone udka przykryć i Wstawić na 5-10 minut
do nagrzanego piekarnika i dopiero podawać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin