Bigos z cukinii.odt

(19 KB) Pobierz

 

Bigos z cukinii


 


Można przygotować bez kiełbasy jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny do innego dania. W sezonie letnio-jesiennym warto skorzystać ze świeżych pomidorów. Bigos zyskuje jeszcze na smaku w kolejnym dniu.

Składniki

3 porcje

       2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu

       1 cebula

       150 g kiełbasy, np. chorizo

       1 ząbek czosnku

       1 marchewka

       liść laurowy i ziele angielskie

       1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + ok. 1/3 łyżeczki ostrej

       2 - 3 cukinie (zielone i żółte lub tylko w jednym kolorze)

       500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego

Dodaj notatkę

Przygotowanie

       W garnku z grubym dnem lub na dużej patelni podgrzać olej lub smalec. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażać ją na umiarkowanym ogniu aż się lekko wytopi i zrumieni.

       Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, podsmażać przez ok. 3 minuty.

       Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.

       Dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pomidory z puszki lub przecier), wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.

Propozycja podania

kasza jaglana / pieczywo

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin