Można przygotować bez kiełbasy jako danie wegetariańskie lub dodatek warzywny do innego dania. W sezonie letnio-jesiennym warto skorzystać ze świeżych pomidorów. Bigos zyskuje jeszcze na smaku w kolejnym dniu.
3 porcje
• 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
• 1 cebula
• 150 g kiełbasy, np. chorizo
• 1 ząbek czosnku
• 1 marchewka
• liść laurowy i ziele angielskie
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + ok. 1/3 łyżeczki ostrej
• 2 - 3 cukinie (zielone i żółte lub tylko w jednym kolorze)
• 500 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów) lub 250 ml passaty/przecieru pomidorowego
Dodaj notatkę
• W garnku z grubym dnem lub na dużej patelni podgrzać olej lub smalec. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażać ją na umiarkowanym ogniu aż się lekko wytopi i zrumieni.
• Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, podsmażać przez ok. 3 minuty.
• Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez ok. 1 godzinę, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
• Dodać obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pomidory z puszki lub przecier), wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
kasza jaglana / pieczywo
bartek26