Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania chleba będziemy potrzebować:
600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki żytniej
600 ml letniej wody
2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
naczynie żaroodporne:
dno naczynia 22 cm
góra naczynia 27 cm
wysokość 9 cm
z pokrywką 13 cm
Przygotowanie:
Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.
Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem.
Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie chleba:Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.Pozdrawiam Babcia Ewa
https://babciapieczechleb.blogspot.com/2017/06/rewelacyjny-chleb-pieczony-w-naczyniu.html
bartek26