chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.odt

(23 KB) Pobierz

Witam serdecznie

Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis.

 

Do przygotowania chleba będziemy potrzebować:

 

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)

200 g mąki żytniej

600 ml letniej wody

2 opakowania drożdży suchych (porcja jak na 1 kg mąki)

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

naczynie żaroodporne:

dno naczynia 22 cm

góra naczynia 27 cm

wysokość 9 cm

z pokrywką 13 cm

 

Przygotowanie:

Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

 

Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły.

Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem.

 

Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe misce do wyrośnięcia na około 80 minut.

 

Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

 

 


Formowanie i pieczenie chleba:
Naczynie w którym będę piekła chleb smaruję olejem.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję okrągły bochenek chleba i wkładam do naczynia.
Naczynie nakrywam pokrywką i wstawiam do zimnego piekarnika, na drugą od dołu półkę. Temperaturę ustawiam na 190 stopni i włączam grzanie. Po nagrzaniu chleb piekę pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze około 40 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może różnić w zależności od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół.

Po upieczeniu chleb wyjmuję z naczynia, nakrywam ściereczką i odkładam do wystudzenia.
Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 

https://babciapieczechleb.blogspot.com/2017/06/rewelacyjny-chleb-pieczony-w-naczyniu.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin