Domowa wędlina - pieczony filet z indyka
Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiadu lub serwować jako wędlinę na kanapki. PolecamWszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/Składniki:
· Filet z indyka 500 g
· miód łyżka
· sok z cytryny łyżka
· olej 2 łyżki
· łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą)
· pieprz ziołowy łyżeczka
· tymianek łyżeczka
· słodka papryka mielona łyżeczka
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet do 1 kg fileta z indyka). Filet z indyka włożyć do marynaty a następnie przełożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. ( Jeśli marynata wam została wlać również do woreczka z indykiem. Odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piec 35 minut w temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas pieczenia ok. 15 minut.)
Domowa wędlina - schab gotowany 10 minut
Bardzo lubię domowe wędliny. Nie da się ich porównać ze sklepowymi. Ta wersja schabu jest jak na razie moją ulubioną. Schab jest smaczny, wyrazisty w smaku i kruchy. Z łatwością można go pokroić. PolecamSkładniki:* 1 kg schabu bez kości* 2 l wody* 2 łyżki majonezu* łyżka musztardy* 3 łyżki soli* łyżka cukru* łyżeczka pieprzu* łyżeczka majeranku* łyżeczka tymianku* 4 listki laurowe* 4 kulki ziela angielskiego* 5 kulek jałowca* 5 ząbków czosnkuPrzygotowanie:Schab myjemy, odcinamy błonki. Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Następnie dolewam pozostałą część wody, dodajemy wszystkie przyprawy z podanego przepisu oraz ząbki czosnku przekrojone na pół i mieszamy. Do garnka z marynatą wkładamy schab i zaczynamy gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania się wody schab gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie zdejmujmy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin ja zostawiam na całą noc. Następnego dnia powtarzamy czynność gotujemy pod przykryciem i od momentu zagotowania gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy garnek ze schabem ponownie do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin. Schabu nie wyciągamy z garnka aż do całkowitego wystygnięcia. Po upływie tego czasu wyciągamy z garnka i tak przygotowany jest gotowy do zjedzenia :) Smacznego!
bartek26