Domowa wędlina.doc

(29 KB) Pobierz
Domowa wędlina - pieczony filet z indyka

Domowa wędlina - pieczony filet z indyka


Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiadu lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam

Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/

Składniki:
 

·      Filet z indyka 500 g

·      miód łyżka

·      sok z cytryny łyżka

·      olej 2 łyżki

·      łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą)

·      pieprz ziołowy łyżeczka

·      tymianek łyżeczka

·      słodka papryka mielona łyżeczka

Przygotowanie:

 

Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet do 1 kg fileta z indyka). Filet z indyka włożyć do marynaty a następnie przełożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. ( Jeśli marynata wam została wlać również do woreczka z indykiem. Odstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piec 35 minut w temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas pieczenia ok. 15 minut.)                                                                                                                                   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domowa wędlina - schab gotowany 10 minut

Bardzo lubię domowe wędliny. Nie da się ich porównać ze sklepowymi. Ta wersja schabu jest jak na razie moją ulubioną. Schab jest smaczny, wyrazisty w smaku i kruchy. Z łatwością można go pokroić. Polecam

Składniki:

* 1 kg schabu bez kości
* 2 l wody
* 2 łyżki majonezu
* łyżka musztardy
* 3 łyżki soli
* łyżka cukru
* łyżeczka pieprzu
* łyżeczka majeranku
* łyżeczka tymianku
* 4 listki laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 5 kulek jałowca
* 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Schab myjemy, odcinamy błonki. Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Następnie dolewam pozostałą część wody, dodajemy wszystkie przyprawy z podanego przepisu oraz ząbki czosnku przekrojone na pół i mieszamy. Do garnka z marynatą wkładamy schab i zaczynamy gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania się wody schab gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie zdejmujmy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin ja zostawiam na całą noc. Następnego dnia  powtarzamy czynność gotujemy pod przykryciem i od momentu zagotowania gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy garnek ze schabem ponownie do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin. Schabu nie wyciągamy z garnka aż do całkowitego wystygnięcia. Po upływie tego czasu wyciągamy z garnka i tak przygotowany jest gotowy do zjedzenia :) Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin