czas przygotowania: ok. 30 minut/proporcje imprezowe tj. na 1 dużą misę sałatki, na kolacje czy codzienny posiłek można zrobić np. z połowy składników/
• 400 g mięsa drobiowego np. filety/piersi z kurczaka czy indyka (ja: polędwiczki z piersi kurczaka)
• 2-3 łyżki gotowej przyprawy do gyrosa/można doprawić po swojemu tak, jak zazwyczaj doprawiamy mięso na kebab czy gyros, ale ja w tym konkretnym przypadku chętnie sięgam po gotową mieszankę przypraw –taką o odpowiednim składzie, bez zbędnych dodatków;)/
• 1/2 główki dość dużej kapusty pekińskiej
• 2 ząbki czosnku
• 1/3 łyżeczki soli
• 3 duże cebule
• 1 papryka (ja: czerwona, czasem biorę zieloną)
• 5-6 ogórków konserwowych
• 1 łyżka oleju roślinnego do podsmażenia mięsa
• 1 puszka kukurydzy (standardowa ok. 400 g z zalewą, ok. 300 g netto)
• ok. 150 ml pikantnego ketchupu (1 mały słoiczek)
• ok. 150 ml majonezu (1 mały słoiczek)/kupny lub domowy; ja domowy, wg tego przepisu: https://skutecznie.tv/2013/09/domowy-majonez-w-2-minuty/
• suszone zioła do przyprószenia sałatki z wierzchu (np. tymianek lub oregano)
Mięso myję, osuszam i odkrawam bardziej tłuste i nieładne kawałki. Następnie w poprzek włókien kroję je w mniejsze, sałatkowe kawałki i posypuję przyprawą. Przyprawy starannie wcieram w mięso, po czym kurczaka przykrywam i wstawiam pod przykryciem do lodówki na min. 30 minut, by mięso przegryzło się z przyprawami.
W tym czasie szykuję pozostałe składniki.
Z kapusty pekińskiej zdejmuję zewnętrzne liście, resztę drobno szatkuję. Kapustę posypuję solą i starannie mieszam z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Mieszam naprawdę starannie, by rozprowadzić czosnek równomiernie i równo „naczosnkować” kapustę. Nie chcę grudek czosnku tylko w jednej części sałatki;)
Cebule obieram i kroję w kostkę lub siekam.
Paprykę myję, wykrawam gniazdka nasienne. Warzywo kroję w drobną kostkę.
Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam patelnię z olejem i na gorący wykładam mięso. Smażę początkowo na ostrym ogniu, by mięso się ścięło, zamykając pory, tym samym zachowując soczystość w środku. Następnie zmniejszam grzanie i co jakiś czas mieszając, smażę na małym ogniu, aż mięso będzie dobrze usmażone. Idzie to dość szybko, kilka minut i powinno być gotowe.
Wtedy dokładam cebulę. Smażę ją razem z mięsem – krótko, tylko do czasu, aż się zeszkli.Opcje: 1) cebulę można podsmażyć osobno i ułożyć ją jako osobną warstwę w sałatce. 2) Można ją też dodać do sałatki surową (jako osobną warstwę). Ja ostatnio wolę wersję podsmażoną razem z mięsem, więc taką tu prezentuję:)
Mięso zostawiam do wystygnięcia (całkowitego lub lekkiego, bo może być lekko ciepłe;)) na patelni.
Odsączam kukurydzę z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki można ze sobą połączyć i wymieszać, po czym podać w dużej misie jak klasyczną sałatkę. JEDNAK sałatka gyros najciekawiej prezentuje się w wersji warstwowej, podana w dużej szklanej misie, by te warstwy wyeksponować:) I w takiej wersji ją rekomenduję.
Szykuję zatem dużą szklaną miskę. I z przygotowanych składników buduję kolejno warstwy (każdą równo rozprowadzam na poprzedniej):– na dnie układam większą część kapusty, dokładnie ją wyrównuję– na kapuście wykładam warstwę mięsa z cebulą (lub najpierw mięso, potem cebula –wg opisu powyżej;))– odsączona kukurydza– na kukurydzę wykładam i równo rozsmarowuję pikantny ketchup– na to ogórki– papryka– na paprykę wykładam i równo rozsmarowuję majonez– na majonez resztę kapusty, delikatnie dociskam ją do majonezu
Wygładzam z wierzchu, przyprószam suszonymi ziołami i gotowe;)
Wstawiam pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny, by smaki się przegryzły, po czym schłodzoną podaję. Świetna na imprezy lub po prostu na kolację czy obiad na zimno. Podaję z ulubionym pieczywem –dobrze smakuje z pieczywem grillowanym, opieczonym w tosterze lub po prostu ze świeżą bagietką z masłem. Pycha!
Smacznego:)
bartek26