Sałatka gyros.odt

(27 KB) Pobierz

Sałatka gyros

czas przygotowania: ok. 30 minut
/proporcje imprezowe tj. na 1 dużą misę sałatki, na kolacje czy codzienny posiłek można zrobić np. z połowy składników/

       400 g mięsa drobiowego np. filety/piersi z kurczaka czy indyka (ja: polędwiczki z piersi kurczaka)

       2-3 łyżki gotowej przyprawy do gyrosa
/można doprawić po swojemu tak, jak zazwyczaj doprawiamy mięso na kebab czy gyros, ale ja w tym konkretnym przypadku chętnie sięgam po gotową mieszankę przypraw –taką o odpowiednim składzie, bez zbędnych dodatków;)/

       1/2 główki dość dużej kapusty pekińskiej

       2 ząbki czosnku

       1/3 łyżeczki soli

       3 duże cebule

       1 papryka (ja: czerwona, czasem biorę zieloną)

       5-6 ogórków konserwowych

       1 łyżka oleju roślinnego do podsmażenia mięsa

       1 puszka kukurydzy (standardowa ok. 400 g z zalewą, ok. 300 g netto)

       ok. 150 ml pikantnego ketchupu (1 mały słoiczek)

       ok. 150 ml majonezu (1 mały słoiczek)
/kupny lub domowy; ja domowy, wg tego przepisu: https://skutecznie.tv/2013/09/domowy-majonez-w-2-minuty/

       suszone zioła do przyprószenia sałatki z wierzchu (np. tymianek lub oregano)

Mięso myję, osuszam i odkrawam bardziej tłuste i nieładne kawałki. Następnie w poprzek włókien kroję je w mniejsze, sałatkowe kawałki i posypuję przyprawą. Przyprawy starannie wcieram w mięso, po czym kurczaka przykrywam i wstawiam pod przykryciem do lodówki na min. 30 minut, by mięso przegryzło się z przyprawami.

W tym czasie szykuję pozostałe składniki.

Z kapusty pekińskiej zdejmuję zewnętrzne liście, resztę drobno szatkuję. Kapustę posypuję solą i starannie mieszam z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mieszam naprawdę starannie, by rozprowadzić czosnek równomiernie i równo „naczosnkować” kapustę. Nie chcę grudek czosnku tylko w jednej części sałatki;)

Cebule obieram i kroję w kostkę lub siekam.

Paprykę myję, wykrawam gniazdka nasienne. Warzywo kroję w drobną kostkę.

Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę.

Rozgrzewam patelnię z olejem i na gorący wykładam mięso. Smażę początkowo na ostrym ogniu, by mięso się ścięło, zamykając pory, tym samym zachowując soczystość w środku. Następnie zmniejszam grzanie i co jakiś czas mieszając, smażę na małym ogniu, aż mięso będzie dobrze usmażone. Idzie to dość szybko, kilka minut i powinno być gotowe.

Wtedy dokładam cebulę. Smażę ją razem z mięsem – krótko, tylko do czasu, aż się zeszkli.
Opcje: 1) cebulę można podsmażyć osobno i ułożyć ją jako osobną warstwę w sałatce. 2) Można ją też dodać do sałatki surową (jako osobną warstwę). Ja ostatnio wolę wersję podsmażoną razem z mięsem, więc taką tu prezentuję:)

Mięso zostawiam do wystygnięcia (całkowitego lub lekkiego, bo może być lekko ciepłe;)) na patelni.

Odsączam kukurydzę z zalewy.

Wszystkie składniki sałatki można ze sobą połączyć i wymieszać, po czym podać w dużej misie jak klasyczną sałatkę. JEDNAK sałatka gyros najciekawiej prezentuje się w wersji warstwowej, podana w dużej szklanej misie, by te warstwy wyeksponować:) I w takiej wersji ją rekomenduję.

Szykuję zatem dużą szklaną miskę. I z przygotowanych składników buduję kolejno warstwy (każdą równo rozprowadzam na poprzedniej):
– na dnie układam większą część kapusty, dokładnie ją wyrównuję
– na kapuście wykładam warstwę mięsa z cebulą (lub najpierw mięso, potem cebula –wg opisu powyżej;))
– odsączona kukurydza
– na kukurydzę wykładam i równo rozsmarowuję pikantny ketchup
– na to ogórki
– papryka
– na paprykę wykładam i równo rozsmarowuję majonez
– na majonez resztę kapusty, delikatnie dociskam ją do majonezu

Wygładzam z wierzchu, przyprószam suszonymi ziołami i gotowe;)

Wstawiam pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny, by smaki się przegryzły, po czym schłodzoną podaję. Świetna na imprezy lub po prostu na kolację czy obiad na zimno. Podaję z ulubionym pieczywem –dobrze smakuje z pieczywem grillowanym, opieczonym w tosterze lub po prostu ze świeżą bagietką z masłem. Pycha!

Smacznego:)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin