Tradycyjna pieczona karkówka.doc

(20 KB) Pobierz
Tradycyjna pieczona karkówka

Tradycyjna pieczona karkówka

 

 

Przepis na tradycyjną pieczoną karkówkę z czosnkiem i ziołami - kminkiem, majerankiem i jałowcem. Najlepiej żeby leżała w ziołach jak najdłużej, wtedy dobrze przejdzie ich aromatem.

 

Składniki
ilość porcji: 8

·      1,5 kg karkówki

·      4 ząbki czosnku

·      1 łyżeczka mielonego kminku

·      1 łyżeczka majeranku

·      2 liście laurowe

·      5 ziaren ziela angielskiego

·      5 ziaren jałowca

·      łyżeczka listków tymianku (oberwanych z łodyżek)

·      sól i pieprz do smaku

·      olej rzepakowy

Sposób przygotowania
 

·      Ziarna jałowca i ziela angielskiego rozgnieść nożem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami i zgniecionymi ziarnami, solą (ok. 2 łyżeczki) i pieprzem i dodać tyle oleju, żeby powstała pasta.

·      Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na dość dużym kawałku folii aluminiowej. Powstałą pastą dobrze natrzeć mięso, owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia, w którym będzie pieczona. Odstawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej na 12 godzin w lodówce.

·      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec mięso przez ok. 1,5 - 2 godzin. Sprawdzić nożem czy mięso jest miękkie.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin