naj best.docx

(16 KB) Pobierz

Skrobia to zapasowy cukier roślinny odgrywający główną rolę w pożywieniu człowieka (ziemniaki, ziarna zbóż, niektóre owoce). Z surowych produktów rośl. skrobia nie jest dostępna bo znajduje się wew. kom. z osłonką z celulozy, która nie jest trawiona. Dlatego gotujemy pokarmy

Błonnik - Ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, poziom-

Cholesterolu i cukru we krwi. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i

Kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otrębyPszenne, płatki kukurydziane i owsiane, hleb żytni i razowy. Z warzyw Najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - aliny, porzeczki i agrest. Błonnik rozrzedza to, co trawimy. Likwiduje w ten sposób zaparcia. Działa Odtruwająco poprzez wchłanianie szkodliwych substancji pozostających w

Jelitach. Tym sposobem zapobiega także rakowi jelita grubego. Błonnik

Wchłania także wodę, zwiększając objętość stolca, który uciska na ścianki

Jelita i pobudza je do skurczów Z badań wynika, że w przeciętnej diecie

Polaka jest zaledwie 7-8 g błonnika


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin