Skrobia to zapasowy cukier roślinny odgrywający główną rolę w pożywieniu człowieka (ziemniaki, ziarna zbóż, niektóre owoce). Z surowych produktów rośl. skrobia nie jest dostępna bo znajduje się wew. kom. z osłonką z celulozy, która nie jest trawiona. Dlatego gotujemy pokarmy
Błonnik - Ułatwia trawienie, tzn. likwiduje zaparcia. Obniża także ciśnienie, poziom-
Cholesterolu i cukru we krwi. Występuje on głównie w ciemnym pieczywie, warzywach, owocach i
Kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najwięcej błonnika zawierają otrębyPszenne, płatki kukurydziane i owsiane, hleb żytni i razowy. Z warzyw Najbogatsze w błonnik są: groch, fasola biała i natka pietruszki. Z owoców - aliny, porzeczki i agrest. Błonnik rozrzedza to, co trawimy. Likwiduje w ten sposób zaparcia. Działa Odtruwająco poprzez wchłanianie szkodliwych substancji pozostających w
Jelitach. Tym sposobem zapobiega także rakowi jelita grubego. Błonnik
Wchłania także wodę, zwiększając objętość stolca, który uciska na ścianki
Jelita i pobudza je do skurczów Z badań wynika, że w przeciętnej diecie
Polaka jest zaledwie 7-8 g błonnika
mapmapek