BHP w TURYSTYCE..doc

(25 KB) Pobierz
BEZPIECZEŃSTWO i OCHRONA ZDROWIA W TURYSTYCE (BHP)

BEZPIECZEŃSTWO  i OCHRONA ZDROWIA W TURYSTYCE             (BHP)

 

Wyjazd na wakacje kojarzą się nam zazwyczaj z czymś przyjemnym - wypoczynkiem, jakąś zmianą, poznaniem nowych miejsc i ludzi. Nale­ży jednak pamiętać, że każdy taki wyjazd może wiązać się z pewnym zagrożeniem dla zdrowia, a czasem nawet życia. W trakcie podróży zawsze - w mniejszym lub większym stopniu - występują czynniki i sytuacje składające się na to zagrożenie. Wypadki komu­nikacyjne (szczególnie samochodowe) stanowią najczęstszą przyczynę zgonów wśród tury­stów. Drugie miejsce w tej ponurej statystyce zajmują choroby układu krążenia.

 

Zagrożenia dla zdrowia i życia występujące w podróży:

- wypadki komunikacyjne

- pogorszenie warunków sanitarno-higienicznych

a)     choroby „brudnych rąk" (brudne ręce, brudne owoce, zanieczyszczone pożywienie)

b)     złe przechowywanie produktów spożywczych

c)     trudności z kąpielą i utrzymaniem ciała w czystości

d)     trudności ze zmianą bielizny

-  wysiłek, brak wygód, nieregularny sen powodujący zmęczenie, spadek odporności, a co za tym idzie, wzrost podatności na zachorowania

-  inne pożywienie

-  napięcie psychiczne - stres - powodujące spadek odporności i wzrost podatności na zachorowania

-  specjalne zagrożenia związane ze zmianą warunków klimatycznych

 

W czasie wyjazdów wakacyjnych zawsze mamy do czynienia z pogorszeniem warunków sanitarno-higienicznych, co może w konsekwencji doprowadzić do rozwoju choroby. Najczęściej występują trudności z utrzymaniem w czystości rąk, wskutek czego może dojść do rozwoju tzw. chorób „brudnych rąk". Są to takie zakaźne choroby przewodu pokarmowego, jak np. dur brzuszny, Salmonelloza, czerwonka, cholera i inne. Są one wynikiem nie tylko jedzenia brudnymi - po całym dniu spędzonym w podróży - rękami, których nie ma gdzie umyć, ale także spożycia nie umytych owoców lub posiłku przyrządzonego w niezbyt higienicznych warunkach w nieznanych barach. Nie nadająca się do picia, zanieczyszczona drobnoustro­jami woda - nie przegotowana lub nie uzdatniona, także mogą być źródłem chorobotwórczych drobnoustrojów wywołujących wymienione choroby. Inną przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych może być spożycie zbyt dłu­go, źle przechowywanych produktów spożywczych. Dotyczy to przede wszystkim długich wypraw turystycznych, ale może się zdarzyć także wtedy, gdy np. przygotowana rano kanapka ze świeżą szynką i zostawiona na parę godzin przy szybie lub w ciepłym autokarze zostanie później zjedzona. Po kilkunastu godzi­nach takiego przechowywania prawdopodobnie nie nadaje się ona już do spożycia i może być powodem nieoczekiwanych dolegliwości żołądkowo-jelitowych po jej zjedzeniu. Na pogorszenie warunków sanitarno-higienicznych składają się ponadto trudności z utrzymaniem w czystości ciała i ze zmianą bielizny, co może być przyczyną dolegliwości skórnych.

 

Do czynników, które w trakcie podróży niekorzystnie wpływają na stan naszego zdro­wia, należą: brak wygód, wysiłek i nieregularny sen. Są one przyczyną zmęczenia. Do tego dochodzi także zwiększone napięcie psychiczne związane z opuszczeniem znanego miej­sca, nowym otoczeniem, silnymi wrażeniami, przygodą i niewiadomą. Jeśli zostanie prze­kroczony pewien poziom stresu, zacznie on działać niekorzystnie. Nadmierny stres (a dla niektórych osób stres związany z podróżą może być bardzo duży), niewygody i zmęczenie powodują obniżenie odporności i wzrost podatności na infekcje. Co więcej, nawet drobna infekcja może przebiegać o wiele bardziej burzliwie w takich warunkach.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin