szynkowar.docx

(295 KB) Pobierz

Dzięki temu urządzeniu przygotujesz domowe wędliny. Jak działa szynkowar?

 

Dzięki temu urządzeniu przygotujesz domowe wędliny. Jak działa szynkowar?

15 mar, 13:07

Skomentuj 0 4

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba czy przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców. Uzupełnieniem tych wyrobów może stać się domowa wędlina. Doprawiona solą i ziołami szynka na pewno będzie zdrowsza, a często również smaczniejsza od tej kupionej w supermarkecie. Do jej przyrządzenia nie potrzebujesz ani domowej wędzarni, ani specjalistycznej wiedzy. Zobacz, jak działa szynkowar – proste urządzenie, dzięki któremu przygotujesz domową wędlinę! 

Szynkowar aluminiowyFoto: Materiały prasowe Szynkowar aluminiowy

0 ‹ wróć

Szynkowar to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą spróbować samodzielnie wyrabiać wędliny  bez konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku. Nie zajmuje dużo miejsca, nie jest drogi, a jego obsługa okazuje się zaskakująco łatwa. 

Jak wybrać szynkowar? 

Szynkowar najczęściej ma owalny kształt i jest wykonany ze stali nierdzewnej, aluminium lub tworzywa sztucznego, odpornego na wysokie temperatury i mogącego mieć kontakt z żywnością. Najbardziej trwałe i odporne na uszkodzenia są naczynia stalowe. W odróżnieniu od szynkowarów z tworzyw sztucznych i z aluminium mogą być również myte w zmywarce. 

 

 

https://i4.skapiec.pl/1/3RgktkraW1hZ2VzL2RhMTc0OGJhZDk1M2MzZjZiMGQ2Yzk1OGE3ZjFlNTNkLmpwZ5OVAsy0AMLDlQIAzLTCw5MJpmU3NGViYgY/szynkowar-redmond-rhp-m02-e.jpghttps://www.garneczki.pl/galeria/597x/s/z/szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem-i-woreczkiem-original-1-2-kg_2.jpg

 

 

Najpopularniejsze modele są przeznaczone na 1-1,5 kg mięsa. Sprawdzają się więc w niewielkich gospodarstwach domowych, w których domownicy chętnie sięgają po wędliny, jednak często spożywają również inne dodatki do kanapek. 

Jak przygotować domową wędlinę w szynkowarze? 

Pierwszym krokiem do wyrobu domowej wędliny jest zamarynowanie mięsa w ulubionych przyprawach. Następnie należy: 

  1. Włożyć mięso do plastikowego woreczka, a następnie umieścić je w szynkowarze. 
  2. Docisnąć mięso specjalną spiralą  dzięki temu po przygotowaniu będzie miało zwartą strukturę, a jednocześnie pozostanie soczyste. 
  3. Naczynie umieścić w garnku z wodą tak, by ciecz sięgała do 3/4 wysokości szynkowaru. 
  4. Utrzymywać temperaturę wody na poziomie 80-90 stopni Celsjusza (temperatura wewnątrz urządzenia będzie niższa niż ta osiągana przez wodę  powinna wynosić około 70 stopni Celsjusza). Do kontrolowania temperatury przyda się termometr z sondą. 
  5. Gotować wędlinę na małym ogniu (by nie dopuścić do wrzenia wody) przez około 2 godziny. 
  6. Na zakończenie wyciągnąć szynkowar z garnka, osuszyć go, zostawić do przestygnięcia i umieścić w lodówce na dobę. 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin