Dzięki temu urządzeniu przygotujesz domowe wędliny. Jak działa szynkowar?
15 mar, 13:07
Skomentuj 0 4
Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba czy przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców. Uzupełnieniem tych wyrobów może stać się domowa wędlina. Doprawiona solą i ziołami szynka na pewno będzie zdrowsza, a często również smaczniejsza od tej kupionej w supermarkecie. Do jej przyrządzenia nie potrzebujesz ani domowej wędzarni, ani specjalistycznej wiedzy. Zobacz, jak działa szynkowar – proste urządzenie, dzięki któremu przygotujesz domową wędlinę!
Foto: Materiały prasowe Szynkowar aluminiowy
0 ‹ wróć
Szynkowar to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą spróbować samodzielnie wyrabiać wędliny – bez konserwantów czy sztucznych polepszaczy smaku. Nie zajmuje dużo miejsca, nie jest drogi, a jego obsługa okazuje się zaskakująco łatwa.
Szynkowar najczęściej ma owalny kształt i jest wykonany ze stali nierdzewnej, aluminium lub tworzywa sztucznego, odpornego na wysokie temperatury i mogącego mieć kontakt z żywnością. Najbardziej trwałe i odporne na uszkodzenia są naczynia stalowe. W odróżnieniu od szynkowarów z tworzyw sztucznych i z aluminium mogą być również myte w zmywarce.
Najpopularniejsze modele są przeznaczone na 1-1,5 kg mięsa. Sprawdzają się więc w niewielkich gospodarstwach domowych, w których domownicy chętnie sięgają po wędliny, jednak często spożywają również inne dodatki do kanapek.
Pierwszym krokiem do wyrobu domowej wędliny jest zamarynowanie mięsa w ulubionych przyprawach. Następnie należy:
A-n-i-t-a